Під час урочистого відкриття нового прикордонного підрозділу в селі Цекинівка Ямпільського району на Вінниччині найбільше оплесків пролунало після виступу сільського голови Ірини Рачковської.

На знімку: прикордонники нового підрозділу «Цекинівка» виконали гімн держави.

— Це ж скільки наречених приїхало до нас у село! — раділа керівник громади, звертаючись до вартових. — Ми вас уже любимо! Бажаємо, щоб Цекинівка стала для вас рідним селом. Сподіваємося, що неодружені знайдуть тут свою долю, що невдовзі порожні будинки заселять нові молоді сім’ї, народяться красиві діти, а отже, наш населений пункт отримає новий поштовх у своєму розвитку.
Новий відділ «Цекинівка» Могилів-Подільського прикордонного загону контролюватиме понад 20 кілометрів рубежу між нашою державою і Молдовою, що проходить тут по Дністру. Як пояснила «Голосу України» прес-секретар загону Людмила Катеринич, його створено з метою ущільнення охорони південного кордону, зменшення навантаження на вартових, посилення контролю. Простіше кажучи, «зелені берети» закрили вікно для контрабандистів, які вишукують на цій ділянці можливість переправлення спирту і цигарок.
— Військові загону власними силами відремонтували приміщення житлового і господарського призначення, які свого часу використовували вартові до закриття підрозділу, — продовжує Людмила Катеринич. — Проклали системи водопостачання, водовідведення та теплозабезпечення.
Фінансову підтримку для виконання робіт надала влада: з обласного бюджету виділили 500 тисяч гривень, з районного — 150 тисяч. Загалом у 2017 році на облаштування кордону Могилів-Подільський загін отримав з обласного бюджету 2,7 мільйона гривень. Про це повідомив на відкритті нового підрозділу голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій. Цьогоріч заплановано розмістити у цьому районі ще один відділ прикордонної служби. Підрозділ базуватиметься у селі Михайлівка. Протяжність україно-молдовського кордону територією області становить 200 кілометрів. Частина рубежу межує з невизнаною Придністровською Молдовською Республікою.

Віктор СКРИПНИК.
Фото надано Людмилою Катеринич.

Вінницька область.