* У Києві знизилися тарифи на опалення та гарячу воду.
* А бензин дорожчає.
* Проблему з теплопостачанням у Смілі вирішено.

Важко сказати, які емоції має викликати у киян повідомлення про те, що в столиці зменшилися тарифи на централізоване опалення та гаряче водопостачання для побутових споживачів. Але якщо ви очікуєте на значне послаблення тарифного тягаря, сподіваєтеся заощадити, аби провести відпустку десь на Лазурному узбережжі, податися на зекономлені гривні найближчого уїк-енду до Віденської опери чи до Братислави на чашечку кави, не вийде. Доведеться набратися терпіння. Адже якось воно так ведеться, що підвищили вп’ятеро, а знизили на копійки чи скільки там?
Прес-служба «Київ-    енерго» повідомляє, що зміни встановлено на підставі Постанови НКРЕКП від 28 грудня 2017 року «Про встановлення тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання для потреб населення ПАТ «Київенерго». Так, із 31 грудня минулого року тариф на опалення для будинків (квартир) з приладами обліку теплової енергії становить 1 355,83 грн/Гкал, без приладів обліку — 31,55 грн за 1 м2 (з ПДВ). Вартість централізованого подавання гарячої води — 80,62 грн за 1 кубічний метр за наявності в будинку (квартирі) рушникосушарки, без неї — 74,53 грн за кубічний метр.
У компанії не забули нагадати, що до 31 грудня тариф на централізоване опалення для будинків (квартир) з лічильниками теплової енергії становив 1414,45 грн/Гкал, без лічильника — 32,91 грн за 1 м2.
Якщо від більшої цифри віднімемо меншу, отримаємо результат отого зниження тарифів. Чесно скажемо — негусто! А порівнявши, наприклад, із березнем 2013 року, помітимо більш суттєву різницю. Для ЖБК, ОСББ та ЖЕКів Києва ціна на опалення становила (увага!) 203,26 грн за 1 Гкал. Майже всемеро менше! Он як. Де логіка? А її годі шукати там, де її нема.
Вартість централізованого подавання гарячої води — 84,45 грн за кубічний метр для будинків з рушникосушаркою та 78,08 грн за кубічний метр — без рушникосушарок.
За даними Головного інформаційно-обчислювального центру КМДА тоді ж, у березні 2013 року, 1 куб. м гарячої води з її водовідведенням для киянина коштував 16,24 грн. І тут майже вп’ятеро! Логіка таки безсила, коли йдеться про інтереси окремо взятих приватних компаній.
Поки ми з вами святкували, ціни на автомобільне паливо в Україні у всіх операторів зросли. Як тут не згадати застереження екс-віце-прем’єр-міністра України Віктора Пинзеника, що ухвалені наприкінці минулого року зміни до податкового законодавства містять у собі багато «сюрпризів» через те, що не вдалося прийняти норми щодо зменшення податкового навантаження на імпорт нафтопродуктів. А відтак «...ціни на пальне у цьому році лише зростатимуть синхронно з девальвацією національної грошової одиниці...» — застеріг колишній міністр фінансів.
А ще, нагадаємо, — ситуацією на ринку зацікавився АМКУ, проте ознак змови між операторами не виявив. Ціни, мовляв, зросли з об’єктивних причин.
То хоч поясніть тоді — чому один і той самий вид палива на різних АЗС одного оператора відрізняється в ціні на гривню-дві?
Проблему з теплопостачанням у місті Сміла вирішено. Про це повідомив віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.
«Місто Сміла з теплом! У двох котельнях, що забезпечують теплом 16 житлових будинків, відновлено газопостачання. Ситуація була критичною, місцеве самоврядування усунулось. На засіданні штабу ДСНС України дав доручення взяти ситуацію під особистий контроль заступнику міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Едуарду Кругляку, профільному заступнику Черкаської ОДА та керівнику управління ДСНС в області... Питання теплопостачання та функціонування систем життєзабезпечення міста вирішено!» — написав Геннадій Зубко.
Залишається подякувати, що хоч і серед зими, а таки вирішили. Отже, черговому Алчевську, що міг виникнути через відсутність місцевого самоврядування, вдалося запобігти.

Підсумовував Віктор БОНДАР.
Колаж Олексія КУСТОВСЬКОГО.