Комітет Верховної Ради у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників АТО та людей з інвалідністю виступає за створення Міністерства у справах ветеранів України і пропонує парламенту ухвалити відповідну постанову. Загалом таку ідею комітет просуває вже другий рік поспіль. Першим поштовхом для створення окремого міністерства стали парламентські слухання, проведені у жовтні 2016 року. Ще тоді, у рекомендаціях слухань,

Кабмін було зобов’язано опрацювати питання створення окремого міністерства. Проте цього так і не було зроблено. Тим часом комітет продовжує отримувати численні звернення від учасників АТО, які через неузгоджену позицію відомств і міністерств, що опікуються питаннями соцзахисту учасників АТО та членів загиблих родин бійців, а їх нині понад 20, не можуть реалізувати свої законні права.

Така система, наголосив голова комітету Олександр Третьяков, створює справжній бюрократичний хаос, особливо складно вирішувати питання, які належать до компетенції декількох установ одночасно. «Тому маємо напрацювати ефективний механізм реалізації соціального захисту учасників АТО та членів сімей загиблих через створення єдиного державного органу, що нестиме відповідальність за ефективну реалізацію державної стратегії у цьому питанні», — наголосив О. Третьяков під час розширеного засідання комітету.

Підтримав його й лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак: «Повної координації між різними міністерствами та відомствами, які займаються питаннями реабілітації, лікування, соціального захисту, квартирного обліку учасників АТО, не існує. Тому ми хочемо забрати ці функції у різних міністерств, щоб була одна установа, яка координуватиме цю роботу. Те, що колегіальне — безвідповідальне, нам набридло».

З ідеєю створення окремого міністерства погоджуються навіть ті депутати, які виступають за скорочення кількості міністерств. «Те, як Мінсоцполітики повністю завалило роботу по ветеранах, доводить, що ідея комітету про створення структури, яка б вирішувала всі питання, пов’язані з ветеранами, правильна», — зауважила Наталія Королевська.

У свою чергу Костянтин Яриніч (БПП), підтримуючи загалом ідею створення міністерства, відзначив важливість його фахового складу. «У новоствореному міністерстві мають працювати дійсно ветерани, які розуміються на цих справах, усвідомлюють не лише фаховість своєї роботи, а й людські відносини», — сказав він, погоджуючись із тезою О. Третьякова, що ветерана може зрозуміти лише такий самий ветеран.

На думку М. Бурбака, кадрові питання варто віднести на другий план, а нині зосередитися на створенні відомства, а це не робиться за один день. «Якщо ми сьогодні ухвалимо таке рішення, то у проекті бюджету на наступний рік мають бути передбачені кошти на нього. Звісно, на посаду керівника має бути проведено конкурс, це має бути не лише ветеран, а й підготовлена фахово людина. Ми можемо навіть стикнутися із супротивом деяких міністерств та відомств появі нового міністерства, бо їм доведеться віддавати свої функції і кошти. Сьогодні треба дати старт цій ініціативі, а потім нас чекає непростий рік щодо імплементації цієї ініціативи», — зауважив він.

Власне, у постанові, яку комітет рекомендує ухвалити, міститься вимога до уряду створити Міністерство у справах ветеранів на базі Державної служби у справах ветеранів війни та учасників АТО. Крім того, Кабмін зобов’язаний поінформувати Верховну Раду в місячний термін про виконання цієї постанови. Чинності вона набере з дня її ухвалення.

Довідково

Станом на 1 червня 2017 року в Україні зареєстровано:
475,7 тис. учасників бойових дій, з яких 303,2 тис. учасників АТО;
549,9 тис. учасників війни, з яких 1254 учасники АТО;
138,6 тис. інвалідів війни, з яких 5,5 тис. учасників АТО;
211,4 тис. членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, з яких майже 8 тис. з числа членів сімей загиблих учасників АТО.
І кількість зазначених категорій осіб постійно зростає.