Вечірнє засідання 18 січня

Верховна Рада схвалила рішення Президента про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2018 році для участі у багатонаціональних навчаннях — це передбачає ухвалений в цілому законопроект № 7428.

Перший заступник міністра оборони Іван Руснак повідомив, що цей законопроект передбачає допуск підрозділів збройних сил інших держав для участі у шести багатонаціональних навчаннях. «До цих навчань планується залучити понад 14 тисяч військовослужбовців України. З боку наших партнерів очікується залучення майже восьми тисяч іноземних учасників навчань. Будуть задіяні полігони, аеродроми Збройних Сил, акваторія Чорного моря. Тематика навчань спрямована на підготовку підрозділів Збройних Сил, набуття ними оперативних спроможностей, підвищення взаємосумісності військ, підготовку до участі у міжнародних операціях з підтримки миру і безпеки», — повідомив він та підкреслив, що, окрім передбачених для цього бюджетних коштів, наші партнери виділяють значні матеріальні ресурси в розвиток інфраструктури полігонів Збройних Сил України.

Секретар Комітету з питань національної безпеки і оборони Іван Вінник додав, що президентський законопроект передбачає надання згоди Верховної Ради на допуск на територію України збройних сил іноземних країн для участі в українсько-американських навчаннях «Репід Трайдент-2018» та «Сі Бриз-2018», багатонаціональних навчаннях «Світла лавина-2018» і «Чисте небо-2018» та українсько-румунських навчань «Ріверіан-2018».

Після цього на вимогу Максима Бурбака, який виступав від імені фракцій «Народного фронту» та Радикальної партії, головуючий ще раз поставив на голосування питання про включення до порядку денного законопроекту про створення Антикорупційного суду, однак, як і під час ранкового засідання, голосів за це рішення не знайшлося.

У першому читанні ухвалено законопроект «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти»           (№ 5435). За словами співавтора законопроекту, Першого заступника Голови Верховної Ради Ірини Геращенко, якщо в питанні звільнення заручників сьогодні спостерігається прогрес, то цього, на жаль, не можна сказати про пошук зниклих безвісти та ексгумації тіл загиблих. «Дуже важливо, щоб цього року ми просунулися в питанні пошуку зниклих безвісти та щоб місія Міжнародного комітету Червоного Хреста була допущена до цієї роботи. Так само ми маємо рекомендації від міжнародних гуманітарних організацій про те, що українське законодавство є недостатнім щодо тих викликів, які стоять перед нами в цьому питанні», — сказала вона та зауважила, що сьогодні жодне з міністерств предметно не займається цією проблемою. «Міністерство оборони, звичайно, працює в цьому напрямку, і Служба безпеки України, при якій створено міжвідомчий центр з питань пошуку зниклих безвісти і звільнення заручників, але жодна структура офіційно не має таких повноважень», — додала І. Геращенко. Крім того, пошук зниклих безвісти блокує Росія, яка заперечує проти створення відповідного механізму за участю України, РФ і Міжнародного комітету Червоного Хреста.

Народний депутат Мустафа Найєм, який представляв альтернативний законопроект          № 5435-1, зазначив, що пропонований документ доповнює представлену Іриною Геращенко законодавчу ініціативу. «По-перше, ми додаємо поняття насильницьких зникнень. І друге — пропонуємо внести зміни до Кримінального кодексу України щодо насильницьких зникнень і конкретне покарання за це», — зазначив він. Крім того, законопроект № 5435-1 передбачає, що родичі зниклих безвісти осіб матимуть право на пенсійне забезпечення та інші соціальні виплати, тому що, наприклад, є випадки, коли російські спецслужби викрадали наших хлопців, але їхнім родичам не можна виплачувати пенсії, бо вони просто зникли безвісти.

Перший заступник голови Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Валерій Пацкан зазначив, що оскільки перший законопроект передбачає створення відповідної комісії, а інший — врегульовує виплату компенсацій, то комітет пропонує взяти за основу законопроект № 5435, щоб під час підготовки документа до другого читання врахувати в ньому ідеї, закладені до законопроекту № 5435-1. «Думаю, що ми в найкоротший термін зможемо отримати один якісний закон», -зазначив він. З цією пропозицією погодилися 235 народних депутатів.

Ухваливши в цілому законопроект про внесення змін до Закону «Про фізичну культуру і спорт» (№ 6120), Верховна Рада узаконила використання спортивної зброї. Заступник голови Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики та спорту Денис Силантьєв пояснив, що у представників спортивних федерацій, які розвивають стрілецький спорт, виникають проблеми із використанням зброї, оскільки законодавство не врегульовує це питання.

Парламентарії відхилили проект постанови про скасування рішення Верховної Ради від 21 грудня 2017 року щодо прийняття в цілому законопроекту про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність (№ 6016-д-п), що відкриває шлях до його підписання.

Народні депутати оплесками привітали нещодавно звільнених з полону військовослужбовців, які завітали до Верховної Ради. «Я хочу подякувати хлопцям. Вони сьогодні не просто так в парламенті, а тому, що вже підключилися до активної роботи по звільненню інших заручників. 

Сьогодні хлопці мали зустріч з послами країн «нормандського формату» та країн Євросоюзу, і не тільки розповіли про тих, хто ще залишився там, кого ми не можемо витягти, хоча минуло вже більше трьох років, але й про ті катівні, які вони пережили», — зазначила Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко.