Під час засідання Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти розглядалося питання про внесення змін до Прикінцевих та Перехідних положень Бюджетного кодексу, які стосуються підвищення державної підтримки Національної академії наук України та національних галузевих академій наук. Його авторами виступають народні депутати Олександр Вілкул, Дмитро Колєсніков, Костянтин Павлов та Андрій Гальченко.

Законопроектом передбачається вилучити норму, за якою положення закону про наукову і науково-технічну діяльність застосовуються у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів, виходячи з наявних фінансових ресурсів державного і місцевого бюджетів та бюджетів фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування. Натомість пропонується, щоб держава забезпечувала бюджетне фінансування наукової і науково-технічної діяльності у 2018—2020 роках у розмірі одного відсотка, 1,35 відсотка та 1,7 відсотка прогнозного річного обсягу валового внутрішнього продукту.

Головне науково-експертне управління апарату Верховної Ради поділяє позицію авторів проекту щодо необхідності забезпечення належного фінансування наукової і науково-технічної діяльності і недопущення бюджетного фінансування цілої галузі за залишковим принципом з відповідними негативними наслідками. Водночас фахівці висловили низку суттєвих зауважень до змісту законопроекту. За результатами обговорення вирішено відкласти прийняття остаточного рішення на двомісячний термін.

Члени Комітету з питань науки і освіти проголосували за те, щоб рекомендувати Верховній Раді ухвалити в першому читанні проект змін до Митного кодексу, які стосуються виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Документом, зокрема, пропонується звільнити від ввізного мита низку наукової апаратури та приладів, а також запасних частин, деталей та аксесуарів до них тощо. Документ також передбачає запровадження оподаткування парфумів та туалетної води, незалежно від вартості відповідно до Митного та Податкового кодексів під час переміщення (пересилання) їх у міжнародних поштових та експрес-відправленнях. Під час його обговорення в народних депутатів виникли запитання з приводу порядку ввезення на митну територію України реактивів, наукових приладів для ведення наукової діяльності, особливостей оподаткування програмного забезпечення, а також забезпечення нормальних умов перевезення товарів для звичайних громадян тощо.

Під час засідання комітету проголосували за відхилення проекту закону про встановлення мораторію на закриття загальноосвітніх навчальних закладів державної і комунальної форм власності, поданий раніше Олександром Вілкулом та доопрацьований.

На думку парламентаріїв, зміст документа значною мірою збігається з попередньою редакцією. Так само не знайшов підтримки і проект закону про розвиток галузевої науки. Попри заявлену позитивну мету він отримав багато зауважень і критики, зокрема з боку Головного науково-експертного управління, профільних міністерств та національних галузевих академій наук, яких він найперше стосується. На доопрацювання відправлено проект змін щодо перейменування географічних об’єктів шляхом зміни походження назви географічного об’єкта із залишенням незмінним написання цієї назви.

Під час засідання комітету одностайно затверджено план роботи на період восьмої сесії восьмого скликання.

Вл. інф.