29 січня — День пам’яті Героїв Крут

 

Фільмом, важливим для виховання української нації, назвав стрічку «Крути 1918» віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко під час її презентації творчою групою у столичному кінотеатрі «Оскар». Історичний екшн (режисер Олексій Шапарєв) присвячено 100-літтю бою на залізничній станції Крути неподалік Ніжина, де 29 січня 1918 року українські вояки, студенти університету святого Володимира та юнкери із куреня Січових стрільців, які не мали військового досвіду, на чотири дні затримали наступ більшовиків на Київ. Це дало змогу укласти Брест-Литовський мир, який де-факто означав міжнародне визнання незалежної Української держави. У бій, що тривав понад п’ять годин, проти більш як чотирьохтисячної московської армії під командуванням Муравйова, вступили приблизно 500 вояків, подвиг яких ціле століття надихає на боротьбу за незалежну державу і який став прикладом для новітніх героїв.

На знімку: «Крути 1918» — кадр з фільму.

Фото зі сторінки Vadym HOLUB у Фейсбуці.

 

Зліва направо: Павло Розенко, Євген Нищук, Костянтин Коновалов та режисер стрічки Олексій Шапарєв.

— Усе українське суспільство має подивитися цей фільм, — зазначив Павло Розенко. — Ми повинні зрозуміти, чому на початку XX століття не вдалося обстояти державність, чому вона була знищена. Як і те, що без українського війська не може бути української держави.
— Стрічка — не просто реконструкція бою, це історія через кохання, — каже міністр культури Євген Нищук. — Це легенда, яка може бути світовою. Хронологічно мав би спочатку з’явитися фільм про Крути, потім про Майдан, а потім про «кіборгів». Тема Майдану обов’язково має бути висвітлена в кіно. Звідки майданівці брали сміливість іти з дерев’яними щитами під кулі? З тих часів...
Учасники презентації провели паралелі між подіями тих років і сьогоднішніми. У 1918-му «з боку Росії, що пішла навалою на Україну, теж була гібридна агресія», кажуть вони.
— Під Крутами воювало до півтори тисячі лише балтійських матросів, а більшовики казали, що в Україні йде громадянська війна, — зазначає Павло Розенко.
Тоді російське військо зайшло на територію Української держави під популістськими гаслами «Землю селянам! Заводи робітникам!», у 2014-му із закликами «боротися з хунтою і укрофашистами».
Урядовець підкреслив, що і фейкова Харківська народна республіка була створена тоді за вказівкою з Москви, як нині «ЛНР»/«ДНР».
Зйомки фільму стартували 8 вересня 2017 р. у Межигір’ї, де були відтворені французькі локації стрічки. Основні її події знімалися на Софійській площі, у Київській фортеці, на вулицях столиці. На Троєщині, наприклад, облаштували тогочасний залізничний вокзал. Саму станцію Крути знімали у селі Сингаївка Черкаської області. У стрічці задіяна майже тисяча акторів, якими на кілька місяців стали зокрема і 150 бійців Національної гвардії. Вони взяли участь у масових сценах, де було використано дві тисячі одиниць зброї.
Як зазначає автор ідеї та сценарист Костянтин Коновалов, ідея фільму з’явилася десять років тому, і майже стільки ж писався, оживлявся сценарій, до нього додавалися нові деталі. Творці стрічки у своїй роботі спиралися на хроніку, спогади учасників тих подій, зокрема мемуари Аверкія Гончаренка, сотника армії УНР. Головні ролі зіграли Євген Ламах, Надія Коверська, Андрій Федінчик, міністр культури Євген Нищук знявся у ролі батька одного із вояків.
Віце-прем’єр-міністр України зазначив, що половина бюджету стрічки «Крути 1918», 26 мільйонів гривень, — державна підтримка.
— Такі фільми, як «Крути 1918», «Кіборги», «Червоний» без державної підтримки б не вийшли, — каже Павло Розенко. — Державна підтримка кінематографа і надалі зростатиме. Ухвалюються нові закони, спрямовані на розвиток українського кіно.
Тож цьогоріч на екрани вийде не менше 40 нових фільмів, наголошує урядовець.
Учасники прес-конференції зазначили, що чотири українські стрічки, які минулого року демонструвалися в кінотеатрах, уже сумарно зібрали 80 млн гривень. За місце у прокаті в осінні місяці нині змагаються шість нових фільмів. Стрічку «Крути 1918» в кінотеатрах покажуть 6 грудня, у День Збройних Сил України. Робота над фільмом, зйомки якого вже завершено, триває. Продюсер картини Андрій Корнієнко повідомив, що одночасно ведуться перемовини з міжнародними компаніями про прокат українського історичного екшну за кордоном. Інтерес до фільму, каже він, є, і чималий.

Світлана ЧОРНА.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.