Слідчі прокуратури Харківської області спільно з управлінням внутрішньої безпеки Нацполіції оголосили про підозру у вчиненні корупційних злочинів 32-річному старшому лейтенантові та двом 25-річним лейтенантам поліції.
За словами начальника управління прокуратури області Івана Тарасова, їм інкримінують вимагання й одержання неправомірної вигоди за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 368 КК України).
«За даними слідства патрульні зупиняли автомобілі на дорозі та, перевіряючи документи, повідомляли водію, що у нього нібито наявні ознаки алкогольного сп’яніння. Поліцейські вилучали водійське посвідчення й техпаспорт на автомобіль і залякували водія притягненням до відповідальності за вчинення адміністративного правопорушення. «Вирішити питання» пропонували за 5 тисяч гривень. Якщо автомобілісти погоджувалися, то поліцейські їх відпускали. Потім зустрічалися з ними у визначений час у домовленому місці й обмінювали документи на гроші», — зазначає Іван Тарасов.
При цьому правоохоронці вимикали нагрудні відеореєстратори, але не повідомляли водію про його законне право на проходження відповідного медобстеження, яке могло підтвердити чи спростувати алкогольне сп’яніння.
Встановлено два епізоди злочинів, скоєних у грудні 2017 року та січні 2018-го. Загальна сума неправомірної вигоди становить 10 тисяч гривень.