Заява
Асоціації народних депутатів України

На захист історичної правди

Асоціація народних депутатів України — єдина всеукраїнська організація, яка об’єднує у своєму складі народних депутатів України всіх скликань — заявляє про свою рішучу незгоду з грубими перекрученнями історії здобуття державної незалежності України у 1991 році з боку вищих органів державної влади країни, закріпленими в законах України.
Так, у законі № 314-VІІ визначено, що «головну роль» у здобутті незалежності України відіграли десятки органів і формувань. Натомість не відзначено жодної ролі Верховної Ради України І скликання (ВР Української РСР ХІІ скликання), яка насправді прийняла усі без винятку, сотні правових актів з підготовки у 1990—1991 рр. до відновлення української державності та проголошення 24 серпня 1991 р. незалежності України й становлення нової держави у 1991—1992 рр., а також ролі Українського народу, який у 1990—1991 рр. однозначно підтримав державотворчу діяльність Верховної Ради на виборах і референдумах та в інших формах безпосередньої демократії, а 1 грудня 1991 р. остаточно вирішив питання про державну незалежність України.
Більше того, законом № 317-VII період 1989—1991 рр. названий часом, коли лютував, нібито, «злочинний комуністичний тоталітарний режим», який здійснював, нібито, політику «державного терору», більш злодійську ніж навіть «нацистський режим», — з масовими вбивствами, стратами, катуваннями, депортаціями, різними формами масового фізичного терору та безліччю інших жахливих злодійств «режиму». Але зовсім не враховано, що це був час найбільшого громадсько-політичного, демократичного, національно-патріотичного піднесення й відродження українського суспільства та величних історичних здобутків української нації. Причому цим же законом передбачене юридичне (в т. ч. кримінальне) переслідування заперечень безпідставних і абсурдних (принаймні, щодо 1989—1991 рр.) визначень.
Ми вважаємо ці антиісторичні фальсифікації неприйнятними і нестерпними, такими, що ображають і принижують Український народ, його славну історію і здобутки, здатність самостійно вирішувати свою історичну долю. Асоціація послідовно вела боротьбу за відновлення історичної правди з моменту прийняття названих законів шляхом десятків звернень до відповідних органів і посадових осіб, в т. ч. — кількох особистих звернень до найвищих посадових осіб держави. На жаль, наші аргументи і пропозиції не були почуті, тому стає необхідним широке оприлюднення нашої позиції. Більше того, ідеологія перекрученої історії здобуття Незалежності у 1991 р. укорінюється в суспільній думці і поглиблюється. З лексикону вищих посадових осіб країни зникли не тільки згадки про Верховну Раду України у зв’язку з прийняттям Акта проголошення незалежності України, а й про саму суть історичної події 24 серпня 1991 р. Окремі «історики» вже подають науковоподібні обґрунтування щодо цих фальсифікацій і заперечень реальних подій, фактів, документів.
Деякі офіційні особи пропонують ідеї «розмивання» історичної суті і значення проголошення Незалежності у 1991 р. та реального правонаступництва України, які є не тільки антиісторичними, але й можуть мати небезпечні міжнародно-правові наслідки. У ситуації, коли вищі посадові особи держави байдужі до перекручень найбільш славних сторінок сучасної історії країни, важко очікувати поваги до цієї історії та суверенітету держави з боку окремих недругів України всередині країни та за її межами.
Асоціація народних депутатів України звертається до українського суспільства — моральних авторитетів нації, об’єднань громадян, чесних вчених-істориків, засобів масової інформації, до усього народу України, значна частина якого була безпосереднім учасником і творцем історичних подій 1990—1991 рр., — із закликом підтримати позицію Асоціації з відновлення історичної правди щодо історії здобуття державної незалежності України у 1991 р. та відповідні пропозиції Асоціації.
Асоціація народних депутатів України закликає Верховну Раду України, Президента України підтримати пропозиції Асоціації щодо внесення необхідних змін до законів №№ 314, 317 — невідкладно внести на розгляд Верховної Ради запропонований законопроект (пропозиція додається) та прийняти відповідний закон.
Історія народження Держави — одна з ключових засад самоідентифікації громадян країни, самоусвідомлення себе гідною нацією. Реальна, правдива історія здобуття державної незалежності України у 1990—1991 рр., вирішення своєї історичної долі самостійно Українським народом та його представниками, обраними на перших у новітній історії демократичних виборах, — Верховною Радою України — дійсно, славна і гідна Історія, її потрібно не цуратися, а шанувати і напружено працювати над втіленням у життя високих цілей, передбачених статусом незалежної держави.
Український народ заслуговує на історичну Правду!
Слава Україні!

Прийнято
ХХІІІ Річними зборами
Асоціації народних депутатів України.

Президент Асоціації
О. В. КРАНДАКОВА.

м. Київ,
26 січня 2018 року.