Збірник спогадів «Іван Чендей у колі сучасників» видала Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека імені Федора Потушняка до 95-річчя від дня народження прозаїка. Книжку представили публіці не лише в області. Зокрема, її презентація відбулась у Львові. Організував цей вечір-спогад Олександр Масляник. Він — нині львівський журналіст, видавець і редактор, син журналіста-закарпатця Івана Масляника, котрий добре знав прозаїка. Іван Чендей був родинним письменником Масляників. Сам Олександр вважає збірник «Іван Чендей у колі сучасників» прикладом того, як слід шанувати письменників: «Книжок такого рівня дуже мало. Цим збірником Закарпаття продемонструвало свою інтелектуальну спроможність у літературознавстві».

На презентацію прийшли львівські письменники — Ігор Гургула, Василь Габор, Володимир Захожий, Віктор Палинський, Ліліана Косанівська, поважні науковці-літературознавці.
— За життя лауреат Шевченківської премії прозаїк Іван Чендей не мав презентацій у Львові, проте львів’яни його активно підтримували. Твори письменника друкувалися у журналі «Жовтень», — розповідає О. Масляник.
За словами дослідника епістолярної спадщини Івана Чендея професора Сидора Кіраля, письменник активно листувався майже з сотнею адресатів, серед яких і львів’яни — Ірина Вільде, Платонида Хоткевич, Роман Федорів, Роман Іваничук та інші.
Професор Микола Ільницький сам активно листувався з Чендеєм. «Прихід закарпатця у літературу не був простим, адже починав із російської мови. Проте це колосальний письменник, у якого була чітка позиція», — згадує професор.
«Чендей — це феномен закарпатської новелістики. У нашій науці цей феномен ще повністю не збагнули», — сказав професор Михайло Гнатюк, який курував магістерську наукову роботу про літературу Закарпаття у Львівському університеті.
Модератор львівської презентації Олександр Гаврош повідомив, що незабаром у столичному Національному музеї літератури також відбудеться представлення збірника.

Василь НИТКА.

Ужгород.