В області ледь не половина безробітних мають вищу освіту, понад чверть — професійно-технічну. При цьому у базі даних служби зайнятості вакансії є переважно для робітників у сільському господарстві (понад 19%) та промисловості (більш як 17%).

Як розповіла на брифінгу в ОДА директор обласного центру зайнятості Лідія Падалка, дисбаланс між попитом і пропозицією на ринку праці є однією з основних негативних тенденцій. Тобто підприємства не можуть знайти кваліфікованих токарів, слюсарів і вже навіть трактористів. А виші щороку поповнюють ряди безробітних, випускаючи «зайвих» спеціалістів.
Тож минулого року обласна служба зайнятості ініціювала програму професійної орієнтації молоді на здобуття актуальних професій.
«Минулого року на ринку праці Чернігівської області, як і в цілому по Україні, гостро стояло питання заповнення вільних робочих місць необхідними кадрами — і спеціалістами з вищою освітою, кваліфікованими працівниками з інструментом, і робітниками найпростіших професій, — зазначила Лідія Падалка. — Крім того, активізувався міграційний відтік кваліфікованої робочої сили. Якщо раніше більшість шукачів роботи виїжджала до Києва, то сьогодні українців приваблюють європейські країни, куди простіше стало виїхати після запровадження безвізового режиму. Тому одним із пріоритетних напрямів нашої роботи на цей рік є продовження інформаційної кампанії «Живи та працюй в Україні».