Провідний американський індекс Доу Джонса (що є індикатором акцій 30 провідних компаній США) у понеділок упав на 1 175 пунктів, втративши близько 4,6 відсотка, повідомляє Рейтерс. Аналітики згадують, що більш серйозне зниження відбувалося лише в розпал фінансової кризи 2008 року — тоді показник втратив 1 874 пункти.
Індекс широкого ринку S&P 500 також почав прискорене падіння, втративши вже майже 4 відсотки. Для S&P 500 це найбільш серйозне падіння з серпня 2011 року. NASDAQ (Національна асоціація дилерів цінних паперів) теж наближається до чотиривідсоткового падіння. Ринок акцій США зазнав суттєвих втрат. З огляду на це інші фондові індикатори світу також пішли донизу.
Як інформує «Економічна правда», експерти називають низку причин такого зниження, серед яких посилення монетарної політики Федеральної резервної системи США, а також «перегрітість» американського фондового ринку, котрий останнім часом показував практично безупинне зростання. За багатьма оцінками, одним із короткострокових чинників, що спровокував обвал ринку, стала публікація статистики по ринку праці США. Дані вийшли кращі за очікування, зокрема в плані зростання погодинної оплати. Багато гравців та інвестори розцінили ці показники як сигнал до більш швидкого підвищення процентних ставок з боку Федерального резерву США.
Цікаво, що до рекордного падіння фондовий ринок демонстрував так само рекордний підйом. Після дуже успішного 2017-го на фондовому ринку настав найкращий післяноворічний тиждень з 2006 року. У січні індекс Доу Джонса поставив черговий історичний рекорд, пробивши позначку 26 000 пунктів.
Українські експерти поки що відмовляються коментувати ситуацію і вказувати, як вплине падіння американських фондових ринків на українську економіку. «Необхідно почекати кілька днів і подивитися, як відреагує на цю подію світова економіка, а потім вже можна буде робити висновки й для нас», — пояснив «Голосу України» один із авторитетних економістів.

Тетяна ПАСОВА.