Батьківщина гіркокаштана — південь Балканського півострова, який за флорою є найбагатшою частиною Середземномор’я. Особливо приваблюють своєю красою квіти-свічки, які надають дереву казкового вигляду й милують зір.

Про цілющі властивості. З плодів і листя кінського каштана, або гіркокаштана, виготовляють препарати, які лікарі призначають при різних судинних захворюваннях та деяких інших хворобах. Так, ескузан (водно-спиртовий екстракт із плодів) застосовують як судинно-тонізуючий і антитромботичний засіб, а також при венозному застої, розширенні судин ніг, геморої, виразках гомілки. Препарат есфлазид (таблетки з плодів і листя) за наявністю діючих речовин і лікувальних дій близький до ескузану і репарилу (драже з плодів) — протизапальний і капілярнопротекторний комбінований препарат. Комбінованим препаратом є також анаверол (драже з плодів) і застосовується при хронічному виразковому розширенні судин, їх запаленні і посттравматичному пошкодженні, виразках гомілки.

З давніх-давен з каштанових пагонів, бруньок, квітів, листя, плодів готують відвари, екстракти, настої, які широко використовуються в народній медицині. Вони виявляють потогінну, кровоспинну, протизапальну, знеболюючу і протисудомну дію. Так, 7—10-денний настій з 20 г подрібнених плодів на 20 мл 40-градусного спирту виявляє протизапальну дію, зменшує в’язкість крові, має капілярнозміцнюючу властивість, знижує артеріальний тиск, нормалізує вміст холестерину і лецитину у крові. Його застосовують 15—20-денними курсами по 20—30 крапель тричі на день, за 20 хвилин до їжі. Хворі суглоби натирають настойкою, для приготування якої беруть 20 г сухих плодів (або квітів) і 0,5 літра 40-градусного спирту або горілки.

При ревматичних і артритних болях застосовують для натирання спиртовий настій сушених квіток (20 г на 0,5 л спирту), а також настій шкірки плодів (40 г на 1 л спирту). При розширенні вен і набряку гемороїдальних шишок внутрішньо вживають сік із свіжих квітів (по 25—30 крапель на 1 столову ложку води) двічі на день. Сік, змішаний з медом, дає лікувальний ефект при трофічних виразках і запаленнях вен. П’ють його по одній столовій ложці тричі на день до їди.

Зауважимо, що препарати з сировини каштана кінського призначає лікар після встановлення діагнозу. Звернемо увагу на те, що каштан у період цвітіння приваблює бджіл, оскільки його пірамідальне суцвіття є джерелом нектару, який, до речі, має 65—75% цукру. Один гектар каштанових насаджень може дати до 100 кг світлого, специфічного на смак меду.

Володимир БІЛЕНКО,
завідувач навчальної лабораторії лікарських рослин
Національного університету біоресурсів і природокористування,
заслужений працівник сільського господарства України.