За пропозицією голови Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Вікторії Сюмар, народні депутати зняли з розгляду проект закону № 7395. Документ стосується порядку інформування діяльності суб’єктів владних повноважень, його направлено на виправлення недоліків, які є в чинному законодавстві і виникають під час висвітлення діяльності органів державної влади. За словами В. Сюмар, запропоновані зміни отримали критичну реакцію від журналістів, які не хочуть проходити акредитацію на кожну сесію. Існують проблеми, і треба дискутувати в пошуках шляхів виходу із ситуації, підкреслила парламентарій.

Під час засідання комітету народний депутат Ольга Червакова зауважила, що кожна політична сила в парламенті має свого представника в На-глядовій раді Суспільного мовлення. «Ми виписали комітетські рекомендації стосовно застосування закону про Суспільне мовлення, закону про висвітлення інформації і говорили про паритетність та створення нових форматів, — зауважила вона. — Якщо на рівні регіонів ці рекомендації не виконуються, варто апелювати до представників тих політичних сил, яких делегували в Наглядову раду, і запросити їх на комітет». Колеги підтримали таку пропозицію. «Це один із кроків, щоб врегулювати проблему», — зауважила В. Сюмар.

Народні депутати під час засідання комітету підтримали проект змін, які передбачають перерахунок пенсій науковим працівникам, журналістам, працівникам органів місцевого самоврядування та іншим. Дали «зелене світло» і змінам до статті 212-3

Кодексу про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за неправомірну відмову в наданні інформації, несвоєчасне або неповне надання інформації, надання інформації, що не відповідає дійсності, у відповідь на адвокатський запит, запит кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури, її палати або члена відповідно до закону про адвокатуру та адвокатську діяльність.

Зголосилися народні депутати підтримати й проект закону про захист української державності від проявів колабораціонізму. Щоправда, Вікторія Сюмар зробила акцент: визначення в цьому документі мають жорстко відповідати нормам міжнародного права. «Деякі моменти є суб’єктивні та ризиковані, — сказала вона. — Ми можемо запропонувати формулювання, які б відповідали досить ліберальному в Україні духу інформаційного права».

У розділі «Різне» народні депутати заслухали інформацію про перебіг розслідування справи, пов’язаної з перешкоджанням журналістській діяльності Михайла Ткача та оператора Кирила Лазаревича. На розслідувачів вчинили напад ще восени 2017 року в аеропорту «Київ». Нині справу передано до суду тільки на одного з фігурантів, каже безпосередній учасник подій К. Лазаревич. За його словами, це навіть не та людина, яка керувала всім тим, що відбувалося. У прокуратурі стверджують, що досудове розслідування проводиться активно, однак виникла необхідність проведення додаткових слідчих дій. Представник Нацполіції повідомив, що охоронна фірма не надала жодних підтверджувальних документів, які б встановлювали другу особу. Для з’ясування цього факту вживають інші методи, які становлять таємницю слідства.

В. Сюмар звернула увагу на те, що слідство за цією справою триває вже дуже довго, однак результатів досі немає, і це викликає занепокоєння в членів комітету. «Бачимо класичну проблему української правоохоронної системи — затягування слідства, — зауважила вона. — Особливо, коли йдеться про конфлікт високопосадовця з журналістом. Ця проблема роками не вирішується в країні. Тому комітет надалі триматиме на контролі цю справу і запрошуватиме представників правоохоронних органів, щоб справу не поховали під процедурними моментами».