Ранкове засідання 
9 лютого

Перший віце-прем’єр-міністр України — міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів,
Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Микола Кадикало, Олена Бойко, Ігор Васюник. 

На вимогу двох фракцій Голова Верховної Ради Андрій Парубій надав слово для виступу представниці фракції «Опозиційний блок» Наталії Королевській. Вона вкотре звернула увагу на проблеми колишніх військових, які вийшли на вулицю, щоб домогтися перерахунку своїх пенсій.
Позицію Кабінету Міністрів учора в парламенті представив Прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Він наголосив, що нинішня сесія — це не тільки формальні засідання Верховної Ради, а спільна робота і можливість зробити багато правильних кроків, щоб змінити життя українців. У понеділок відбулася презентація 35 важливих економічних законів, напрацьованих Кабміном, парламентом та главою держави, нагадав головний урядовець. Два із них прийнято вже цього сесійного тижня. «Думаю, це дуже важливо з точки зору розвитку національної економіки, — сказав глава уряду. — Але цього недостатньо для того, щоб кардинально змінити життя і дати людям відчуття майбутнього, створити систему, яка б відновила справедливість і почуття гордості за нашу країну».
За словами В. Гройсмана, сучасні політики ще не пройшли точку неповернення і будь-якого моменту все ще може змінитися. «Нам потрібно зробити країну по-справжньому демократичною і розвинутою, — наголосив він. — Не думаю, що люди чекають, щоб ми почали мірятися своїми рейтингами за півтори-два роки до виборів. Маємо розуміти, що до виборів у нас є шанс прийняти надважливі рішення». Водночас, акцентував В. Гройсман, посилювати національну економіку неможливо, не подолавши перед тим корупцію. Без цього не буде інвестицій і можливості створювати нові робочі місця. Для того, щоб ситуація зрушила з місця, вже цієї сесії необхідно проголосувати за створення прозорого і дієвого Антикорупційного суду. «Не просто його створити, а зробити так, щоб цей суд виніс перші вироки тим хабарникам, які сплутали власну кишеню з національними інтересами», — наголосив Прем’єр-міністр.
Він акцентував увагу також на необхідності завершити реформу децентралізації. А для цього необхідно провести конституційні зміни, щоб закріпити місцеве самоврядування на всіх рівнях — починаючи від громади, закінчуючи областями. «Нам треба визначитися: ми парламентсько-президентська країна чи президентсько-парламентська, — сказав В. Гройсман. — Маємо визначити сфери відповідальності та компетентності усіх рівнів влади, чітко вказати хто за що відповідає. Тоді отримаємо зовсім іншу якість державного управління». Під час свого виступу він також наголосив на тому, що чинна виборча система є неприйнятною і породжує корупцію. «Маємо створити прозору виборчу систему, щоб кожен міг реалізувати себе, а діалог із суспільством був якісним», — наголосив він.
Ніхто окремо такі зміни запровадити не в змозі, вважає Прем’єр-міністр. Парламент, уряд і Президент мають об’єднатися і використати свій шанс увійти в історію не просто реформаторами, а будівниками сильної, демократичної, економічно розвиненої держави, зазначив він.
На цьому виступи урядовців завершилися і народні депутати мали змогу майже годину спілкуватися із колегами з Кабміну у форматі запитання-відповіді. Найчастіше заторкували тему монетизації субсидій. «Уся країна в колапсі, — зауважила представниця «Самопомочі» Олена Бабак. — Підприємства водо- і теплопостачання не знають, як отримувати субсидії за січень. ОСББ взагалі хочуть, щоб домогосподарства отримували кошти напряму». Водночас, вона повідомила, що представники уряду не з’явилися на засідання профільного комітету, на якому розглядали ці питання. Володимир Гройсман повідомив, що в уряді розуміють — не все йде гладко у монетизації субсидій. «Це ми робимо вперше і можемо помилятися, але ми самокритично ставимося до наших кроків, — сказав він. — Усе — гривня в гривню — буде сплачено. У наступну середу приймемо необхідні зміни і система запрацює нормально. Прошу вибачити за технічні збої».
З приводу перерахунку пенсій для військовослужбовців Володимир Гройсман сказав: «Ми внесемо законопроект, і всі ті, хто заслужив, отримають вищі пенсії. Ми поважаємо і цінуємо тих, хто в окопах і саме тому вже нині підвищуємо їм заробітну плату. Вони матимуть найвищу пенсію в країні й найвищі привілеї, тому що вони це заслужили». Кілька разів довелося відповідати Прем’єр-міністру з приводу перебування на посаді виконувача обов’язків міністра охорони здоров’я Уляни Супрун. «Знаю, що дуже багато років боролися не за охорону здоров’я, а за потоки в міністерстві, — зауважив він. — До чеснот У. Супрун треба зарахувати те, що нині там усе відбувається прозоро і абсолютно відкрито. Це означає, що вона не дає красти гроші, які належать українському народові».
Конфлікт у сесійній залі спалахнув після того, як народний депутат Сергій Матвієнков намагався поставити запитання російською мовою. Вигуки із зали фактично не дали можливості йому це зробити. Реагуючи на ситуацію, Голова Верховної Ради Андрій Парубій звернувся до колег з нагадуванням про те, що використання державної мови в найвищому законодавчому органі української держави — це повага до всіх громадян. Подібні ситуації розколюють парламент, зауважив він.
Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко озвучила 270 запитів, які надійшли від народних депутатів. Після цього вона повідомила про створення в парламенті восьмого скликання міжфракційних депутатських об’єднань «Сила закону», співголовами якого обрано Андрія Антонищака, Геннадія Кривошею, Богдана Матківського, Михайла Головка і Романа Заставного, та «Збірна народних депутатів України», заяву про створення якого підписали Геннадій Кривошея, Юрій Береза та ще 13 законотворців.
Після перерви парламентарії виступали з трибуни Верховної Ради з різних питань.
Учора в сесійній залі вітали з днем народження народного депутата Сергія Алєксєєва.

Надія СМІЯН.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua