До уваги уряду

Прем’єр-міністру України Гройсману В. Б.
Відкритий лист

Вельмишановний 
Володимире Борисовичу!

Асоціація тваринників України висловлює Вам та Кабінету Міністрів України глибоку повагу та щиру вдячність за безпрецедентну підтримку в 2018 році галузі тваринництва в 4 мільярди гривень, якої дуже потребують виробники, особливо середні та малі, Законом України «Про Державний бюджет України на 2018 рік». Це свідчить, що для держави розвиток та підтримка галузі тваринництва є одним із ключових пріоритетів.

7 січня 2018 року уряд на своєму засіданні вже прийняв постанову «Про затвердження порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для підтримки галузі тваринництва», що, звісно, пришвидшує реалізацію бюджетних програм, проте, на жаль, прийняття акта відбулося без обговорення з громадськістю. Тому дуже важливо доопрацювати напрями та механізми державної підтримки галузі тваринництва, які максимально враховуватимуть реальні запити та потреби аграрних господарств, прийнявши відповідні зміни до цієї постанови.

Асоціація тваринників України як найбільша профільна галузева асоціація галузі тваринництва та її сільськогосподарські виробники серед пріоритетних напрямів та механізмів державної підтримки галузі тваринництва пропонують:

1. Спростити погодження проектної документації на будівництво та реконструкцію тваринницьких ферм і комплексів при отриманні через комісії в областях часткового відшкодування вартості понесених витрат завершених у поточному році етапів будівництва та реконструкції.

На жаль, за кредитами виробникам свинини буде досить складно отримати компенсацію будівництва чи реконструкції тваринницьких ферм і комплексів (альтернативний механізм підтримки за новим порядком), адже банки через проблему з АЧС вважають проекти зі свинарства ризиковими, не бажають їх кредитувати, а страхові компанії — страхувати по них ризики.

2. Ввести компенсацію відсотків за кредитами на обігові кошти діяльності діючих підприємств промислового свинарства та скотарства (не лише для вівчарства, козівництва, бджільництва, звірівництва, кролівництва, шовківництва, аквакультури).

3. Передбачити бюджетну дотацію для виробників свинини як мінімум у розмірі дві гривні на кілограм свинини як часткову підтримку скасованій квазіакумуляції ПДВ.

Виробники свинини через скасування квазіакумуляції ПДВ уже зазнають серйозних збитків (зниження ліквідності підприємств, дефіцит обігових коштів, збільшення окупності інвестиційних проектів) і потребують альтернативної підтримки.

4. Передбачити часткове відшкодування вартості будівництва та реконструкції підприємств інфраструктури тваринницьких комплексів: технологічних комбікормових заводів та цехів, заводів з виробництва кормів з метою збільшення локалізації власного виробництва кормів.

5. Запровадити виплату часткового відшкодування вартості будівництва та реконструкції тваринницьких ферм і комплексів щоквартально (а не в кінці року), виходячи із заявок, за якими комісіями прийнято позитивні рішення, та по мірі здачі етапів будівництва та реконструкції в експлуатацію.

6. Зробити відкритий реєстр суб’єктів отримувачів державної підтримки на часткове відшкодування вартості будівництва та реконструкції тваринницьких ферм і комплексів, доїльних залів, підприємств (цехів) з переробки та зберігання сільськогосподарської продукції.

7. Провести дерегуляцію діяльності комісій, які приймають рішення про виділення державної підтримки (забезпечення обов’язкової участі громадськості в їх складі).

8. Обмежити використання коштів з державного бюджету в цьому році на погашення дебіторської заборгованості за минулі роки обсягом до 30 відсотків передбаченого фінансування за бюджетними програмами та спрямовувати більшу частину коштів на розвиток.

У зв’язку з викладеним, просимо Вас терміново доручити Міністерству аграрної політики та промисловості України розпочати процес доопрацювання прийнятого 7 лютого 2018 року порядку використання коштів з державного бюджету для підтримки галузі тваринництва шляхом внесення відповідних змін та долучивши до цього профільну галузеву Асоціацію тваринників України та її виробників.

З повагою Ірина ПАЛАМАР, голова Асоціації тваринників України.

Відкритий лист також підписали сільськогосподарські виробники:
ТОВ «Рантьє»,
СТОВ «Промінь»,
ТДВ «Колос»,
ТОВ «Агроінд»,
ТзОВ «Лемберг – Агро»
і ще 62 підприємства.

Повний перелік підписантів оприлюднено на сайті Асоціації тваринників України — usba.com.ua