Практика застосування Закону «Про статус депутатів місцевих рад», ухваленого 2012 року, свідчить про низку прогалин у цьому документі. Про необхідність його вдосконалення йшлося на засіданні круглого столу у Вінниці на тему «Законодавче регулювання у сферах локальної демократії та правового статусу депутатів місцевих рад: поточний стан та перспективи удосконалення».

Під час круглого столу Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування: заступник голови комітету Сергій Кудлаєнко, народний депутат України Олена Бойко та міський голова Вінниці Сергій Моргунов (справа наліво).

Організатори зустрічі — Комітет Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування — надали можливість максимально висловитися представникам органів місцевого самоврядування. Як зауважив у вступному слові заступник голови комітету народний депутат України Сергій Кудлаєнко, процес розробки законодавчих норм не може бути зосереджений тільки у стінах парламенту. Тому й заплановано зустрічі на місцях, щоб з перших уст дізнатися, які саме положення і статті закону потребують змін, доповнень, уточнень.
— Уже відомо про неврегульованість питань діяльності депутатів місцевих рад, — зазначив Сергій Кудлаєнко. — Практично не працює механізм відкликання депутата за народною ініціативою, не забезпечено представництво на належному рівні інтересів виборців у всіх округах, не чітко визначено регламент звітності, взаємовідносин із громадами, гарантії депутатської діяльності...
Народний депутат України Олена Бойко звернулася до учасників розмови з пропозицією приділити увагу новоствореним об’єднаним територіальним громадам. За її словами, важливо закрити шлях до можливих зловживань через незаконні рішення та неврегульовані процедурні питання статутів цих громад.
— Під час місцевих виборів 2015 року депутатів до міськради обирали за відкритими партійними списками, і що з того вийшло? — зауважив міський голова Вінниці Сергій Моргунов. — На 52 округах з 54 кращий результат здобули представники однієї політичної партії, а насправді мандати дісталися депутатам від інших політичних сил, які посіли третє-четверте місця. Водночас майже десять округів взагалі не мають представництва депутатів. Уже цей приклад свідчить про необхідність удосконалення виборчого законодавства. Адже виборча система — це база місцевого самоврядування.
За його словами, дивна ситуація із партійною дисципліною. Наприклад, окремі депутати не голосують за бюджет, бо це принципова позиція їхньої партії, зате просять виділити кошти на потреби свого округу. «Потрібно також порушувати питання кількісного складу місцевих рад і Верховної Ради, виходячи з того, наскільки вони є ефективними та скільки ресурсів витрачається», — вважає Сергій Моргунов.
Про необхідність удосконалення виборчого законодавства місцевих рад наголошував у своєму виступі також голова Вінницької облради Анатолій Олійник. «Час вимагає створення механізму участі громад у прийнятті рішень на законодавчому рівні», — ця думка керівника проекту USAID «Громадяни в дії» Максима Лациби знайшла підтримку у представників місцевих рад, яких запросили до розмови. Вони стверджують, що законодавчі норми мають бути наповнені пропозиціями громад, тоді вони будуть ефективні та дієві. У ній також взяли участь члени Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування, Асоціації міст України, науковці, експерти проектів ПРООН та USAID, Центрального офісу реформ при Мінрегіонбуді. «Децентралізація — це суверенне питання вашої держави, — зазначив Джонатан Мерфі, консультант з парламентського розвитку ПРООН. — Ми можемо тільки висловлювати поради з того чи іншого приводу. Головна порада для української влади — бути ближче до людей, прислухатися до їхніх думок і пропозицій і реагувати на них». Істина хоч і не нова, але завжди актуальна. Особливо у наш непростий час. На жаль, не всі керуються нею.

Віктор СКРИПНИК.
Фото з сайту Вінницької міськради.

Вінницька область.