Цій проблемі було присвячено засідання підкомітету зі взаємодії з громадськістю Комітету із питань запобігання та протидії корупції. Археологічні розкопки об’єктів доби Київської Русі, які мають загальнонаціональне значення для України, опинилися під загрозою знищення. Одвічна проблема — у столиці надають дозволи на будівництво, закриваючи очі на історичне середовище.

Ігор Луценко,
голова підкомітету з питань взаємодії з громадянським суспільством
Комітету Верховної Ради України
з питань запобігання і протидії корупції 
та Наталія Новак,
член Комітету Верховної Ради України
з питань правової політики та правосуддя.

2012 року розпочалося будівництво торговельно-розважального центру із супермаркетом на Поштовій площі на Подолі, й під час будівельних робіт побачили сліди археологічних розкопок. 26 грудня 2017 року постійна комісія Київської міської ради з питань власності одностайно підтримала проект рішення про розміщення музею на ділянці прибережного міського кварталу середньовічного Києва (ХІ ст.) на Поштовій площі. Однак 23 січня на засіданні комісії КМДА з питань бюджету та соціально-економічного розвитку відмовилися підтримати виділення коштів на створення Музею на Поштовій площі.
Нині постало питання про консервацію розкопок.
Голова підкомітету Ігор Луценко зауважив, що випадок із Поштовою площею є класичним прикладом афер за часів Януковича, одну з яких і намагаються розгребти. «Досі все йшло нормально — відкрили історичні артефакти, є багато роботи археологам, три профільні комісії Київради дали свої позитивні висновки стосовно того, що тут потрібен музей, — сказав І. Луценко. — Однак включилася четверта комісія, яка вирішила, що тут музей не потрібен. Маємо лобістську позицію, потрібне втручання Верховної Ради, щоб процес створення музею не припинився».
Народний депутат України Наталія Новак (фракція Блоку Петра Порошенка) запропонувала звернутися до прокуратури та МВС щодо порушення кримінальної справи проти міських чиновників, котрі видавали дозволи на будівництво ТРЦ на Поштовій площі, та анулювання дозволу на будівництво. Н. Новак також запропонувала звернутися до Міністерства культури з ініціативою надати пам’ятці статус національної культурної спадщини. «Із цих розкопок можна було створити цілий музей — підземне місто, яке мало б багато відвідувачів», — вважає депутат.
Голова фракції «Самопоміч» у Київраді Сергій Гусовський висловив думку, що у киян є можливість розпочати нову історію — замість традиції нехтувати історією та гнати геть археологів, які щось знайшли на місці будівництва, забезпечити якісні археологічні дослідження та консервацію знайдених артефактів, щоб передати цю культурну спадщину киянам та прийдешнім поколінням. «Можемо нарешті створити якісний музей історії Києва, бо нинішній музей — це фактично тимчасова експозиція, — сказав С. Гусовський. — Весь простір, який нині відкрито під Поштовою площею, потрібно віддати під музей».
Уже зібрано 13 тисяч підписів киян під петицією про створення музею на Поштовій площі.
Запрошені представники КМДА на засідання підкомітету не прийшли.
Комітет з питань культури та духовності також рекомендував Міністерству культури надати об’єкту статус національного, оскільки це місце пов’язано з багатьма історичними та літописними подіями, в тому числі і з Хрещенням Русі. Голова Комітету Микола Княжицький зауважив, що після рішення комітету зупинено будівельні роботи на Поштовій площі. На його думку, фахівцям важливо виробити спільне бачення, концепцію музею мали б розробити Мінкультури разом із КМДА.

Олександра КУЧЕРЯВА.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua