З останнім ударом чарівного годинника Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека ім. В. Г. Короленка на цілу ніч перетворилася на таємничий замок «Бібліо-LUX» із власною королевою, придворним почтом та мушкетерами... Організатори «Бібліоночі у колі літературних героїв» хотіли не лише «попіарити» читання, а й змінити стереотипи громади про бібліотеку.

Спочатку королева замку — директор бібліотеки Інна Аліференко — запросила всіх до парадної зали «Здійснення мрій». Відвідувачі поринули у феєричний концерт від партнерів бібліотеки, які з люб’язністю відгукнулися на запрошення і подарували гостям пісні, музичні та циркові номери і навіть показ мод.
Далі на всіх чекали різноманітні локації: «У Дельфійського оракула», «Магія книги», «Біржа прогнозів», «Передбачення літераторів», «Казковий калейдоскоп», «Літературний фуршет»... На книжках ворожили, шукали своє уособлення в літературних героях; дізнавалися про свої таланти.
У «Мистецькому калейдоскопі» учасники побували у музичному салоні та художній майстерні. У лабораторії «Підвищення IQ» їм розповіли про містика, науковця і винахідника Ніколу Теслу.
У «святая святих» бібліотеки — відділі основного збереження — на гостей чекали «Книжкові скарби підземелля»: відвідувачі свята пройшли таємними лабіринтами інтелектуальних завдань, зустрілися з Роксоланою, місцевим привидом та іншими літературними героями.
Власника виноробної ферми вбито, і є п’ять підозрюваних, але хто ж злочинець? Учасники детективної гри «To be or not to be» у відділі документів іноземними мовами перевтілилися у героїв заплутаної історії і спробували знайти злочинця. 
Найсміливіші шанувальники старовини у сутінках відділу краєзнавства зустрілися з героями чернігівських легенд: таємничим ченцем Тарасієм з Антонієвих печер, дочкою генерального судді Василя Кочубея Мотрею, загадковим полковником Василем Дуніним-Борковським, розбійником Малеєм (прообразом билинного Солов’я-Розбійника), а також із гетьманом Павлом Полуботком та його чарівною дружиною Софією...
Господарі справжньої «Кімнати жахів, або НЕдитячого кінозалу» (відділ інформаційних технологій та електронних ресурсів) власноруч виготовили декорації і відтворили атмосферу жахів. Павуки, павутиння, череп, летючі миші та привиди оточили глядачів, які бажали переглянути кінострічку «Родина Адамсів» та анімаційний фільм «Вій». А чудові відьми прикрасили не одне фото.
Фішкою читального залу «Lumen intellects» (світло розуму) стала книжкова лотерея «Забери мене з собою». Найменшеньких книголюбів розважала «бібліоняня».
Такий масштабний захід тут проводився вперше, але завдяки ретельній підготовці та злагодженій роботі креативного колективу все вдалося, і відвідувачі були в захваті від великої кількості відкриттів, цікавих ідей та щирих емоцій.
 

Наталія УТИРО.
Фото Олени ПОПОВИЧ.