Профспілка працівників державних установ м. Києва об’єднує державних службовців та працівників недержавного сектору економіки, людей різних професій та віку. Загалом профспілка нараховує майже 35 тисяч членів та складається з 437 профспілкових організацій. Протягом 18 років головою одноголосно обирається Почтовий Віталій Семенович — заслужений працівник соціальної сфери України, який минулого року також був нагороджений орденом «За заслуги».
Про роботу і здобутки лідер профспілки розповідає кореспонденту «Голосу України».

Голова Профспілки працівників державних установ м. Києва
Почтовий Віталій Семенович (ліворуч)
і директор Київського міського центру зайнятості
Віктор Олександрович Білич (праворуч)
під час підписання угоди. 

— Віталію Семеновичу, ви постійно удосконалюєте методи роботи, завдяки чому до профспілки долучаються нові організації. Розкажіть, будь ласка, які зміни відбулися впродовж минулого року, які держпідприємства приєдналися?
— 2017 рік був насиченим для всіх профорганізацій. Ми плідно працювали у сфері представництва та захисту прав спілчан, оздоровлення, розвитку культурно-масової і спортивної роботи.
Приємно зазначити, що до профспілкових лав приєдналися молоді перспективні активісти, а профспілку поповнили великі організації. Серед них Державна екологічна інспекція України, Державна міграційна служба України, Національне агентство з питань запобігання корупції та інші.
Водночас структура профспілки та її склад постійно змінюються. Передусім через реформування органів державної влади. На кількість вплинуло проведення судової реформи та системи соціального страхування, оскільки на профспілковому обліку перебували організації чотирьох вищих судів та п’яти регіональних відділень Фонду соціального страхування. Це стосується й інших підприємств та організацій.
— Який з напрямів роботи ви вважаєте найголовнішим?
— У профспілковій роботі складно виокремити один напрям. Важливим є все. Наша діяльність — це комплекс організаційних, фінансових та правових заходів. Єдиною є лише мета — належний рівень представництва та захисту трудових і соціально-економічних прав працівників, тому на перший план виходить соціальне партнерство. Для його розвитку профспілка надає численні консультації, перевіряються проекти угод, організовуються семінари та конкурси серед колдоговорів міністерств та відомств.
Діалог з роботодавцями ведеться також на рівні підписання угод про співпрацю безпосередньо міськкомом.
Так, у грудні підписано угоду про продовження співпраці з Київським міським центром зайнятості, який очолює Віктор Білич.
Завдяки нашому співробітництву на сайті міського комітету створено розділ «Вакансії КМЦЗ», який систематично наповнюється інформацією щодо наявних вакансій.
Такі угоди також укладені з Міжрегіональним управлінням Нацдержслужби у м. Києві, Київській, Чернігівській та Черкаській областях, ГУ Пенсійного фонду України в м. Києві та департаментом соціальної політики КМДА.
— Як відбувається правовий захист?
— Правовий захист є одним з пріоритетів нашої діяльності. І важливим інструментом для його розвитку є інформаційна робота, яку ми постійно вдосконалюємо. Для цього поряд з офіційним сайтом профспілки створено сторінку у соціальній мережі Фейсбук, що значно впливає на оперативність роботи. Ми розробили та впроваджуємо систему окремого оперативного інформування персонально кожного члена профспілки.
Профспілкою п’ять років тому створено Правову інспекцію праці, якій доручено весь комплекс правових заходів впливу, від перевірок підприємств до представництва в судах. Скажімо, вже два роки в Окружному адміністративному суді м. Києва відбувається процес щодо захисту прав працівників системи органів прокуратури. При цьому відповідачем є Кабінет Міністрів України. Процес триває і досі.
Ми консультуємо членів профспілки. А це понад 
1 500 звернень щорічно. Міський комітет також розпочав роботу щодо ініціювання внесення змін до законодавства, оскільки через низку реформ профспілкового захисту позбулась частина працівників органів прокуратури, Служби безпеки та Національної поліції. Наші звернення до профільних комітетів Верховної Ради України були підтримані Інститутом законодавства Верховної Ради України. Тому маємо надію на позитивне вирішення.
Окрім зазначеного, важливим аспектом правового захисту, як самого розуміння власних прав та здатності до самозахисту, є навчання профспілкового активу.
— Як проводите навчання профактиву?
— Ми маємо багаторівневу систему навчання профактиву, до якої входить навчання вперше обраних голів профкомів. До вищих рівнів залучаються досвідчені активісти, участь у навчанні яких беруть фахівці Федерації профспілок України, органів соціального захисту, Пенсійного фонду, центру зайнятості, Нацдержслужби та інші. Це дає можливість вдосконалювати знання з окремих напрямів діяльності. Навчання проходять і фінансові працівники профорганізацій.
Тільки за минулий рік удосконалили знання 250 голів профорганізацій та членів профкомів.
— З ким Профспілка державних установ співпрацює у сфері оздоровлення?
— Оздоровчій роботі приділяється значна увага, оскільки ми дбаємо про якісний та безпечний відпочинок членів профспілки та їхніх дітей. Скажімо, профспілка повністю організовує перевезення дітей.
Щороку ми вивчаємо нові оздоровниці, інспектуємо санаторії, що дає змогу обирати найкраще.
Оздоровлення відбувається винятково в екологічно чистих районах Закарпаття, Вінниччини, Херсонщини та у Миргороді. До того ж профспілка надає додаткові знижки від 5 до 20 відсотків залежно від рівня закладу. Цьогоріч уже досягнуто домовленості з майже 20 оздоровчими закладами для дітей та дорослих. І ми продовжуємо працювати над новими угодами.
— Ви проводите також спортивну роботу?
— Спортивні змагання сформовані у Спартакіаду, яка складається з міні-футболу, волейболу, настільного тенісу, риболовлі, шахів, шашок, кульової стрільби.
Переможцями Спартакіади-2017 стали збірні команди Міністерства молоді та спорту України, Об’єднання Київської міської державної адміністрації та команда ПАТ «Укрсоцбанк».
Активну участь у спортивних заходах щорічно беруть понад 100 організованих колективів.
Отже, в нашій роботі неважливого немає. І ми продовжуємо працювати... 

Розмову вела Оксана КАЛУГІНА.
Фото з архіву Профспілки працівників державних установ м. Києва.