У четвер у Софії почалася неформальна зустріч міністрів закордонних справ країн Європейського Союзу у форматі "Гімніх" (за назвою замку, що поблизу Бонна, ФРН, федеральна земля Північний Рейн-Вестфалія, де в 1974 році вперше керівники зовнішньополітичних відомств провели, як вони її називають, "сімейну зустріч"). Зазвичай на таких зустрічах у "сімейному колі", без участі преси й сторонніх осіб, обговорюються найбільш животрепетні проблеми у світі. Вони вже стали традиційними й проводяться раз на півроку в країні, яка головує в Раді ЄС.

 

На знімках:

 

верховний представник Європейського Союзу
з іноземних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні
й віце-прем'єр,
міністр закордонних справ Болгарії Єкатерина Захарієва;

"сімейне фото" на згадку.

 

Фото надано
прес-службою МЗС Республіки Болгарії.

 

У перший день на "Гімніху" головувала верховний представник Європейського Союзу з іноземних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні. Разом із віце-прем'єром і міністром закордонних справ Болгарії Єкатериною Захарієвою вона запросила гостей на традиційний робочий обід, під час якого запропонувала міністрам обговорити ситуацію, що склалася у Сирії. Після цього на робочих засіданнях глави зовнішньополітичних відомств країн-членів ЄС висловлювали свою думку про погрози Північної Кореї і вперше в такому форматі обговорили перспективи та стратегію євроінтеграції країн Західних Балкан. До речі, саме стратегія ЄС стосовно свого майбутнього розширення спричинила гостру дискусію міністрів. Одні вважають її об'єктивною і всеосяжною, інші пропонували пришвидшити процес приєднання до ЄС найбільш підготовлених країн. З такою пропозицією, зокрема, приїхав до Софії міністр закордонних справ і торгівлі Угорщини Петер Сіярто -- він повідомив про це журналістам при вході до Національного палацу культури, де відбувалася зустріч.

 

У п'ятницю до міністрів країн ЄС приєдналися і їхні колеги з держав -- кандидатів на вступ до ЄС. У розмові брав участь єврокомісар Йоганнес Ган, який відповідає у Єврокомісії за розширення ЄС і політику добросусідства.

 

Формат "Гімніх" не передбачає ухвалення спільних комюніке, заяв та інших документів. Тому майже двісті журналістів із різних країн світу та Болгарії, акредитованих на "Гімніх", буквально "полюють" на міністрів, сподіваючись отримати хоча б скупу інформацію з тем, що їх цікавлять.

 

Олександр БІЛИК.

 

Голос України