Російський мобільний додаток «ДМБ Таймер», який відраховує дні солдата до звільнення, насправді ще й стежить за військовослужбовцями. Про це повідомили в оперативному командуванні «Північ».
Ця програма є безплатною, що, звісно, приваблює бійців. Але хоча її створено у Російській Федерації і вона навіть має емблему міністерства оборони Росії, багатьох бійців це не зупиняє. Натомість, згідно з реєстрацією, українські бійці вказують свої прізвища, військовий підрозділ та можуть занести до списку своїх побратимів. Під час інсталяції додаток отримує доступ до перегляду даних на USB-накопичувачі, зберігання документів, отримання даних з Інтернету, перегляду підключень до мережі.
«Це дає можливість розробникам додатка і, відповідно, російським спецслужбам, відстежувати зв’язки, переміщення та точне місце перебування військових ЗСУ і підрозділів загалом», — зауважують в оперативному командуванні «Північ». Боротися з цим видом шпигунства планують роз’яснювальною роботою серед військовослужбовців.