Студенти Вінницького національного технічного університету (ВНТУ) протягом минулого року вибороли 160 перемог на міжнародних конкурсах з комп’ютерної графіки та веб-дизайну. Такими здобутками не може похвалитися жоден інший виш країни. Неспроста їхній результат зафіксовано в Книзі рекордів України в категорії «Освіта: унікальні та інтелектуальні досягнення українців».

Завдяки чому його вдалося досягти?

Голова наглядової ради
національного проекту «Книга рекордів України» Олег Іваненко (в центрі)
зі студентами-переможцями міжнародних конкурсів ВНТУ.

— Аналіз таких здобутків свідчить насамперед про те, що в університеті працює потужний науково-педагогічний колектив, здатний готувати студентів до участі в міжнародних конкурсах, — каже ректор ВНТУ Володимир Грабко. — Готувати на належному рівні. Призові місця так просто не виборюють. Їх здобуття дається міцними знаннями та наполегливою працею.

Розробка вінничанки — на продуктах компанії з Канади

Така велика кількість нагород протягом одного року не є винятком. Як повідомили в університеті, упродовж останніх років їхня колекція становить загалом 600 одиниць. За кожною такою нагородою — конкретна молода людина. «Перемоги допомагають студентам утвердитися в обраній професії в галузі комп’ютерних технологій, — продовжує ректор вишу. — Студенти набувають досвіду спілкування з іноземними фахівцями. На таких змаганнях традиційно присутні представники потужних компаній. Вони звертають увагу на переможців. Декому з них пропонують стажування, а дехто отримує пропозицію щодо роботи. Не дивно. Учасників таких змагань сприймають як фахівців міжнародного рівня. А ще наші студенти поглиблюють знання з англійської».
В університеті діє студія комп’ютерної графіки та веб-дизайну. У ній — сім гуртків. Її особливість у тому, що поруч зі студентами навчаються... учні низки шкіл Вінниці. Чи не найактивнішими слухачами є учні школи-ліцею № 7. Її директор Олександр Сухомовський не пропускає нагоди побувати у виші, поспілкуватися з керівником, викладачами студії. Ліцей співпрацює з ВНТУ. Участь учнів у заняттях студії допомагає їм у виборі майбутньої професії. Зрозуміло, що й навчального закладу.
Ксенія Моргунова — одна з вихованок студії. Торік вона брала участь у міжнародному конкурсі, який проводила відома канадська компанія Corel, що є виробником комп’ютерних програм. Досить сказати, що компанія має 100 мільйонів користувачів у 75 країнах. Вінничанка виборола перше місце. Та не тільки результат потішив студентку ВНТУ. Розроблене нею зображення Corel використовує на своїх технологічних продуктах.

Я в душі — дизайнер

Ті, хто здобув перемоги для рідної альма-матер, вирізняються не тільки глибокими знаннями комп’ютерних технологій. У них образне мислення, зрештою, вони творчі люди.
— Я в душі — дизайнер, — розповідає студентка першого курсу факультету комп’ютерних технологій та комп’ютерної інженерії Софія Мошенська. — Ідеї з’являються безпосередньо під час роботи. Тоді ж обмірковую їх глибоко. Заздалегідь не виношую. Такий у мене тип мислення.
Незважаючи на те, що дівчина тільки почала навчання (нагадаю, вона першокурсниця), торік виборола три перемоги в міжнародних конкурсах з комп’ютерної графіки. Заодно відвідала три країни — змагання відбувалися у Франції, Італії та Хорватії. Як це вдалося? Каже, допомогли заняття в студії комп’ютерної графіки та веб-дизайну.
Студент Олег Досужий — ще один переможець 2017-го. У нього перше місце на міжнародному конкурсі Computer space, що проходив у Болгарії. Каже, поїздку до цієї країни згадуватиме все життя. «Нагородження переможців конкурсу відбувалося урочисто в Софії, — згадує хлопець. — А вручав їх, хто б ви думали, сам президент Болгарії». У цій країні був ще один конкурс з комп’ютерної графіки. Він мав назву «Творчість без кордонів». Проходив у місті Хасково. Представники ВНТУ здивували журі й організаторів тим, що вибороли в різних номінаціях 14 медалей. Це за умови, що на розгляд журі подали 1600 робіт. Перемагали вінничани на змаганнях в ОАЕ, Фінляндії, Португалії, Іспанії, Нідерландах, Австрії, Великобританії, Чехії, Швейцарії — загалом у 42 країнах далекого зарубіжжя.

Віктор СКРИПНИК.
Фото із сайту Вінницької облдержадміністрації.

Вінницька область.

 

ДОВІДКОВО

Досягнення ВНТУ зареєстрували у Вінниці 15 лютого нинішнього року. Диплом про встановлення рекорду вручив ректору університету Володимиру Грабку голова наглядової ради національного проекту «Книга рекордів України» Олег Іваненко. Досягнення зафіксовано в категорії «Освіта: унікальні та інтелектуальні досягнення українців».
— Нас цікавлять досягнення країни та наших співгромадян, які презентують державу у світі з позитивного боку, — наголосив пан Іваненко. — Здобуток вінничан поки що залишається неперевершеним, тому він зафіксований у Книзі рекордів України.