20 лютого заслужена артистка України Галина Баранкевич уже вдруге на сцені Івано-Франківського обласного театру виступила з концертом-драмою «Вигнані з Раю».

Величезні металеві конструкції, на яких у два поверхи — артисти. Димова завіса, характерний стукіт коліс. Це поїзд, що везе в невідоме. Тривожна музика то стихає, то наростає. Так на початку спектаклю було представлено переселення лемків з їхніх етнічних земель у Польщі до України.

Сторінка за сторінкою, поезією і піснею, акторка переповідала трагічну історію вигнання лемків із рідної землі. Коли тодішні лідери країн-переможців Сталін, Рузвельт та Черчилль перекроїли Європу по-новому, частину східної Німеччини передали сусідній Польщі, а понад 500 тисяч мешканців із Польщі (Надсяння, Холмщини, Підляшшя й Лемківщини) у 1944—1946 роках виселили до Радянської України. А після цього почалась так звана операція «Вісла»: тих, кого не встигли переселити, 1947-го вивезли примусово на північ та захід Польщі, звідки було депортовано німців. Ця трагедія Галині Баранкевич близька, адже тоді позбавили рідної землі її предків-лемків. Свій лемківський альбом співачка створила ще 2015-го. А тепер презентовано новий пісенний альбом — у формі концерту.

На знімку: емоційна й запальна Галина Баранкевич.

Фото автора.

До 70-ліття операції «Вісла» виникла ідея створити мистецький проект «Вигнані з Раю». Прем’єра спектаклю відбулась на сцені Івано-Франківського театру торік 9 листопада. А 20 січня презентували проект у місті Городенка. Концерт-драму створено за сценарієм Таїсії Лютої. Постановник — директор Івано-Франківського облмуздрамтеатру Ростислав Держипільський, він також грає у виставі як актор. Залучили оркестр, хористів та акторів театру й міських аматорських театральних студій. Лемківська хорова капела «Бескид» під керуванням Петра Чоловського додала виставі автентичного колориту.

Деякі лемківські пісні, що їх виконала Галина Баранкевич, загальновідомі: «Ой, верше мій, верше», «Полетів би-м на край світа», «Под облачком» («Під віконцем»). Пісня ж «Кед ми прийшла карта» переплелася із сьогоденням. Разом з хористами й колегами-акторами Галина Баранкевич заглибилася в минувшину, передаючи свої почуття глядачам. А вдячна публіка відповіла гучними оваціями. Після концерту до артистів підходило багато схвильованих глядачів. Зі сльозами на очах говорили про пережите, переповідане батьками. Про трагедію лемків, про те, як вони зуміли вижити в нових незвичних умовах радянщини.

Наступна вистава «Вигнані з Раю» відбудеться у Львові 1 березня.

Проект «Вигнані з Раю» реалізований за сприяння народного депутата Анатолія Матвієнка.

Івано-Франківська область.