Шістдесят п’ять найвідоміших робіт аквареліста Василя Понікарова, якого в Україні та за її межами називають «Королем квітів», віртуозом пензля, а за майстерне малювання соняшників ще й «українським Ван Гогом», представлено у залах Центрального будинку художника у Києві. В експозиції персональної виставки, першої за останнє десятиліття, — «Трояндовий кущ», «Соняхи» (тут виставлено кілька робіт з такою назвою), «Польові квіти», «Кавун і виноград», «Осінні яблука», низка пейзажів, які художник так любив малювати в Криму, в Карпатах і на своїй рідній Одещині. Любов до квітів, як і до малювання, передала тепер уже класику акварелі його мама, Євдокія Гордіївна із села Долинське Ананьївського району, де й досі пам’ятають, як жінка майстерно розмальовувала печі та хати, свої й сусідські, квітами й півнями. Казала «собі і людям на радість».

На знімку: під час відкриття виставки робіт Василя Понікарова.

Фото автора.

Після закінчення Одеського художнього училища Василь Понікаров (1929-2014) до звання заслужений художник України і визнання у всьому світі пройшов шлях, сповнений творчих пошуків і наполегливої праці. Андрій та Олена Понікарови, організатори виставки, розповідають, як працював їхній батько. Жодного дня не уявляв він без пензля, а на етюди їздив не лише влітку, восени, яку любив за розмаїття кольорів, а й взимку, незважаючи на мороз.

Уже у 60-х художник з Одещини став відомим за межами країни. Перша його зарубіжна виставка відбулася у 1969-му, в Угорщині. Вже наступного року — у Болгарії, далі було п’ять виставок в Італії, у Генуї, потім в Марселі, у Швейцарії, Фінляндії, Ізраїлі.

— У творчому доробку Василя Понікарова майже 30 тисяч акварелей, — каже Олена Понікарова. — Точно порахувати неможливо, адже дуже багато робіт у зарубіжних музеях і приватних колекціях. Тільки у збірці французького колекціонера Ів Мудена 864 понікаровські картини.

Є робота майстра і в Міжнародному музеї акварелі в Італії, у місті Фабріано, де у залі «Квіти» вона займає одне з центральних місць, зазначає Олена Понікарова. Родина художника передала в дар музею картину «Букет, маки, ромашки», намальовану Василем Андрійовичем в Одесі у 2004-му, минулого року.

Італійці щороку приймають у себе фестиваль «Fabriano in Acquarello», на який збираються художники з усього світу. На останньому з них серед 1050 митців із 60 країн було й десять акварелістів з України.

Сьогодні роботи Василя Понікарова можна побачити у Національному музеї сучасного українського мистецтва у Києві, у столичному музеї-архіві літератури і мистецтва, в Художньому музеї Одеси, музеї мариністичного мистецтва в Очакові, у Прилуцькому краєзнавчому, і, звичайно, на батьківщині митці, в Ананьївському музеї. Тут екскурсоводи обов’язково розкажуть, що всі намальовані квіти Василь Понікаров подарував найдорожчим, найголовнішим жінкам у його житті — мамі та дружині Ганні. Саме тому букети й сьогодні зберігають аромати літа й не втрачають свіжості.

— Коли відкриваємо експозиції у Польщі, в Грузії, в Об’єднаних Еміратах, обов’язково підходять люди і запитують, звідки художник, — каже Олена Понікарова. — Відповідаємо: «З України!». У такі хвилини по-особливому відчуваєш гордість за свою країну.