Україна напередодні виборів вступила в електоральну турбулентність — в один голос волають знаючі люди. Хоча коли ще ті вибори і де тепер Україна! А експерти тим часом продовжують своєї. Міжнародні донори, мовляв, не поспішають надавати нам гроші. І тут, виявляється, не остання роль належить відносинам з МВФ!

«Відносини України з Міжнародним валютним фондом — це, швидше, політичний чинник, що впливає на політичні розклади в нашій країні. Як МВФ впливає на політичну ситуацію в Україні, так і наша політична ситуація багато в чому може забезпечити стабільність нашої співпраці з МВФ...» — стверджують фахівці. За їхніми словами, позиція МВФ щодо України стає все більш жорсткою, менш лояльною і пластичною. На умови МВФ Україні дедалі складніше погоджуватися! Тому ймовірність нових траншів Міжнародного валютного фонду останнім часом знижується.

А Європейський Союз, нагадаємо, давно вже припинив виділення коштів Україні в рамках затвердженої в 2015 році програми макрофінансової допомоги. Європейська комісія (ЄК) вже напевне не перерахує третій транш у розмірі 600 мільйонів євро, проте готова надати свої пропозиції за новою програмою після економічної оцінки стану реформ. Тому сподіватися на отримання отого третього траншу від Євросоюзу не варто. А коли ймовірний наступний транш від МВФ — ще більша таємниця, схоже, не тільки для нас, а й для самого МВФ. Програми поставлено на паузу, тому й інші міжнародні донори також не поспішають давати нам кредити, кажуть експерти.

Хоча ні. Невелике пожвавлення таки відбулося! Про це у Брюсселі заявила речник ЄС Майя Косьянчич.

«З метою просування співробітництва між Україною і сусідніми країнами ЄС були ухвалені транскордонні програми із співпраці. Як частину цих програм ЄС фінансував інфраструктурні проекти, включаючи пункти перетину кордону, де головними бенефіціарами були українські органи влади. Головним бенефіціаром шести з цих програм на суму у 29,2 мільйона євро була визначена Державна фіскальна служба України. Однак, беручи до уваги затримки з їх імплементації, ґрунтуючись на наших оцінках та беручи до уваги занепокоєння з боку країн-членів, завершення імплементації цих програм не було здійснено вчасно. Шість цих проектів нині перебуває у стадії завершення. Невикористані гроші не будуть виділені», — пояснила М. Косьянчич.

Зокрема, закриттю підлягає три програми між Україною і Польщею, а також по одній із Словаччиною, Угорщиною та Румунією.

Відповідь не забарилася. «Україна не повертатиме Європейському Союзу кошти, виділені на проекти з модернізації кордону», — сказала віце-прем’єр-міністр України з питань євроінтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе. І далі: «...є інші механізми, за якими Європейський Союз може недодати кошти Україні в майбутніх програмах. Підозрюю, що саме так і розгортатимуться події навколо цих коштів, що не були ефективно використані Україною», — додала І. Климпуш-Цинцадзе, забувши, мабуть, а можливо, й знехтувавши тим фактом, що ні Євросоюз, ні МВФ не поспішають розгортати якісь «майбутні програми». Утім, поживемо — побачимо...

А на завершення теми скажу, що Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко пообіцяла звернутися до уряду з пропозицією провести моніторинг використання коштів, наданих Євросоюзом як допомога Україні.

Хоча що їм той моніторинг, коли вони й аудиту не бояться!

Підсумовував Віктор БОНДАР.