Мрія подружніх пар, які хочуть стати батьками, є досяжною навіть за найскладніших фізіологічних проблем

Народження дитини — завжди диво, завжди щастя, завжди найважливіше в житті. Центр репродуктивної медицини в Чернівцях, який знають у багатьох регіонах України і світу за якісною медициною і лаконічним брендом YUZKO, дехто називає «фабрикою дітей», дехто — «майстернею пана Бога» чи аеропортом лелек, але, без сумніву, тут найбільший відсоток немовлят зачинаються в любові. Про це свідчать стерильні коридори і кабінети зі стриманим декором, відсутність метушні і «броунівського руху», стишені голоси персоналу та теплі очі лікарів.
Центр дихає спокоєм, розважливістю і надією. Часом — останньою. Але статистика свідчить, що переважна більшість виважених лікарських втручань завершується щасливо. Про це нам розповідає керівник Чернівецького центру репродуктивної медицини Олександр ЮЗЬКО (на знімку), доктор медичних наук, професор, проректор, завідувач кафедри акушерства і гінекології Чернівецького державного медичного університету.

— Олександре Михайловичу, ви обрали дуже відповідальне, тонке, делікатне ремесло. Що вас привело у цей напрям медицини?
— Був кінець 80-х років, я тоді працював у Хмельницькому доцентом в Інституті вдосконалення лікарів, а саме тоді розпочалися роботи в галузі репродуктивної медицини. У світі вже народилася завдяки штучному заплідненню перша дитина — Луїза Браун. В Україні в цьому напрямі вже розпочали роботу професор Федір Дахно з Харкова та академік Валентин Грищенко. Зацікавився ним і я. Як лікар-гінеколог я часто стикався з проблемою безпліддя, зі складнощами у продовженні роду, бачив невгамовне бажання батьків народити дитину. Це, без сумніву, вплинуло на мій вибір. Свій задум намагався втілити ще у Хмельницькому, проте реалізувати його зміг тільки в Чернівцях. Вдячний за це однодумцям і людям, які нам повірили. Це був 1995 рік. Саме тоді спільно з Чернівецьким медичним інститутом ми створили команду, яка всерйоз зайнялася репродуктивною медициною, вишукала нові підходи, швидко перейняла новітні світові технології, взяла на себе відповідальність і дотрималася необхідного високого цензу. Ще через два роки народилася наша перша після штучного запліднення матері дитина. Далі був період становлення, розв’язання проблем, пошуків, хвилювань і радощів. Завдяки команді однодумців, справжніх професіоналів, як кажуть у футболі, фанатів своєї команди, ми перетворили ці роки на час успіхів і розквіту для себе і для наших пацієнтів. Нещодавно відсвяткували 20-річний ювілей нашого Центру. Приїхали наші дітки з батьками. Я тоді стояв і думав, що ці роки прожив не марно, що залишаю своїй доньці Вікторії, теж лікарю нашої клініки, справу, яка даватиме їй моральне задоволення.
— Чи не відчували ви на початку протидію від консервативної частини медиків чи від клерикалів?
— Що стосується церкви, то перші наші народження, десь так до 2005 року, наражалися навіть не на спротив, а на якісь сумніви, на висловлення невпевненості у праві. Я б назвав це помірною протидією, розуміючи, що тоді і ми, і наші колеги в цій царині медицини ходили по дуже тонкому льоду. Коли ж у 2005 році нам вдалося організувати Українську асоціацію репродуктивної медицини, ми почали спілкуватися з усіма, хто сумнівався або наражався на спротив державних чиновників, офіційно, у засобах масової інформації, на телеканалах, на радіо, доводити, що ми нічого проти Всевишнього не робимо, а лише ходимо в його підмайстрах. Нам просто вдалося, як фахівцям, підгледіти момент, осягнути мить, коли яйцеклітина повинна зустрітися зі сперматозоїдом, і прибрати всі технічні перепони. По суті, ми допомогли їм зустрітися в лабораторних умовах.
Коли жінка чи чоловік не можуть з якихось причин, через якісь хвороби зачати дитину у звичайний спосіб, хіба не завдання лікаря їм у цьому допомогти? І от за останніх 10—15 років завдяки нашим наполегливості, відповідальності — кожен хірург, кожен мій колега розуміє, про що я кажу, — нам вдалося знайти порозуміння з усіма концесіями, переконати священиків, що робимо добру, не «антибожу» справу.
— І у світі, і в Україні репродуктивна медицина успішно розвивається, навіть створилися жорсткі конкурентні умови. Як ви співпрацюєте зі своїми партнерами, співіснуєте з вітчизняними і зарубіжними колегами?
— Нині в Україні налічується 43 клініки репродуктивної медицини. 12 із них, здається, розташовані в Києві, вони є також практично в кожній області. Майже всі обласні міста мають центри з репродукції дитини, а в таких, як Львів, Харків, Одеса, їх навіть по кілька. Це нормальне явище, і тільки здорова конкуренція здатна забезпечити якість, вона спонукає йти вперед. Ми конкуруємо чесно, прагнучи досягти результатів кращих, ніж у сусідів, інших наших колег. Щодо конкуренції більше можна говорити в сенсі використання нових технологій, розширення пропозицій. До честі української репродуктивної медицини, ми перестали озиратися на схід, на росіян, зробивши серйозний крок уперед. На рівних співпрацюємо тепер з Європою, Америкою, Японією, і це дало нам поштовх вийти на світові орбіти. Сьогодні українська репродуктивна медицина на передовому краї світової, і це серйозний успіх. Нас визнають, з нами рахуються, переймають наш досвід. Нині в Україні ми використовуємо технології, ще не апробовані у світі. І це не межа.
— Уточніть, будь ласка, що ви маєте на увазі.
— Ну, наприклад, така технологія, як «дитина від трьох батьків». Маю на увазі так звані пронуклеарні перенесення. В Україні за такою технологією ми вже маємо трьох дітей, а в світі є лише одне немовля. Ідеться про ситуацію, коли у когось із подружжя, а то і в обох, є генетичні порушення, і позбутися цих вад можна лише реконструктивним шляхом — перенісши в здорову клітину ядро з хворої. І якщо раніше дружина і чоловік з означеною патологією апріорі ніколи не могли сподіватися на народження здорової дитини, то нині вони, завдяки реконструкції, народжують абсолютно здорових немовлят. Це зробила Україна, вирвавшись у світові лідери. До речі, у грудні минулого року ми з фахівцями збиралися в Києві, де ділилися своїми результатами з колегами із США, Європи, Японії, і всі вони у своїх виступах відзначали високий рівень української репродуктивної медицини, наше відповідальне ставлення до материнства і дитинства.
— Давайте зупинимося конкретно на вашій Чернівецькій клініці репродуктивної медицини Олександра Юзька. Бренд ЮЗЬКО (YUZKO) вже давно став синонімом успіху. Я особисто знаю родину, якій ви подарували щастя стати батьками двох прекрасних діток.
— Сьогодні колектив нашого Центру налічує майже півсотні фахівців. Діють кілька відділень, денний стаціонар, окремо служба ультразвукової діагностики, гінекологічне відділення загального профілю. Можна говорити, що це вже досить солідний медичний заклад. Ми прагнемо розширити коло проблематики, допомагати якомога більшій кількості жінок і чоловіків. Ідеться про унікальні технології. І сьогодні мрія подружніх пар, які хочуть стати батьками, стає досяжною навіть за найскладніших фізіологічних і генетичних проблем.
— Вашу справу можна порівняти з виграшем джекпоту, а з другого боку, кажучи «реформаторською» термінологією, репродуктивна послуга не є доступною абсолютно всім, хто її потребує.
— Звичайно, всі наші технології вартісні. Шкода, що наша держава сьогодні не має змоги реально допомагати репродуктивній медицині, і цей напрям практично тримається на приватному її секторі. Тож наші послуги є платними, і всі наші заклики соціально підтримати тих, кому вони конче потрібні, поки що, на жаль, безрезультатні. Щороку, приміром, в Україні здійснюється понад 20 тисяч циклів репродукції. Із них лише 3 відсотки фінансується державою, та й то не в повному обсязі. Це мізер. Тим часом у багатьох країнах, у тому числі навіть деяких пострадянських, забезпечується 40-відсоткове бюджетне фінансування програм із запліднення. Це серйозна демографічна політика, до якої, на моє переконання, нашим урядовцям потрібно ставитися відповідальніше. Зі свого боку, прагнучи допомогти нашим пацієнтам, ми практикуємо надання бонусів, преференцій, знижок, проводимо різні акції задля здешевлення наших послуг. Зокрема, з нагоди 20-річчя Центру започаткували розіграш безплатної програми штучного запліднення ІКСІ. Перший щасливий квиток виграло подружжя із Хмельницької області, яке нині проживає в Польщі. Вони зареєструвалися на нашому сайті і виграли. Сертифікат чекає на цю родину, і вона ось-ось має приїхати. Такі акційні пропозиції надаємо регулярно.
— Ведете облік ощасливлених у Центрі родин?
— В Україні щороку народжуються майже 7 тисяч таких діток. Ми щомісяця маємо понад 100. Народжують з нашою допомогою здебільшого подружні пари, які апріорі не могли мати дітей. Процес дуже складний, постає чимало ризиків, тому кожна дитина нам на вагу золота. Тим паче що кількість пологів в Україні загалом катастрофічно зменшилася. Ще чотири роки тому народжувалися більш як півмільйона дітей, а тепер ця цифра ледь переважає 300 тисяч. Відповідно й у Чернівецькій області: якщо було 11—12 тисяч пологів на рік, то нині, у кращий рік, ледве маємо 9 тисяч.
— Чи зменшується в цій ситуації кількість ваших пацієнтів?
— Знаєте, тут простежується абсолютно зворотний процес. В умовах падіння загальної народжуваності кількість пар, які хочуть, але не можуть мати дитину, зростає. Нині щороку ми даємо життя більш як тисячі немовлят. Це серйозні демографічні показники для області та й України загалом.
— Хотілося б, щоб читачі знали, який перелік медичних послуг ви надаєте своїм пацієнтам.
— Найперше — репродуктивна медицина, штучне запліднення, друге — це повноцінна жіноча консультація як у гінекологічний, так і акушерський періоди. Ми пропонуємо ведення вагітності від запліднення до пологів, забезпечуємо урологічний напрям, у нас сучасна загальна ультразвукова діагностика, мамологія і терапія. Тобто перинатологія також за нашого повного супроводу аж до пологів. Ми починали з репродукції, але життя підказало, що запліднені у нас матері прагнуть пролонгувати нашу відповідальність, наш нагляд на весь період вагітності аж до пологів. Вони хочуть у нас обстежуватися, висловлюють бажання, щоб ми брали участь у пологах. Якщо необхідне якесь оперативне втручання, вони теж бажають це робити у нас. Наші пацієнти приводять своїх знайомих, своїх родичів, і це відповідно збільшує спектр послуг. Сьогодні ми єдині в області робимо унікальні операції — такі як, наприклад, тотальне видалення матки лапаро-скопічним способом. Отож потрібно постійно навчатися, підвищувати кваліфікацію. Тому наші співробітники проходять вишкіл у Франції, Німеччині, Італії, Іспанії. І цього року у нас знову заплановано навчання у профільних центрах Франції та Іспанії. Наші ембріологи збираються до Італії. А зарубіжні колеги приїжджають до нас.
— Хто у світі найбільш просунутий у галузі репродукції дітей?
— В Європі в середньому таких операцій роблять 1000 на мільйон населення. В Україні на ту само його кількість — десь 360 циклів. І, звичайно, основною тут є соціальна проблематика, низький рівень державної підтримки. Ми приблизно у 5—6 разів відстаємо і від Європи, і від США. Найбільше таких операцій роблять у скандинавських країнах. Попри те, що у наших людей менше грошей, у нас ще й відсутня страхова медицина. Наприклад, в Ізраїлі з держбюджету фінансується 16 спроб, поки не буде двох дітей. В Європі фінансується від трьох до шести програм страхової медицини, у тому числі й нашого напряму. Тож українські 3 відсотки не йдуть у жодне порівняння. І наш центр, і більшість українських клінік можуть робити в п’ять разів більше репродуктивних циклів. Тим паче що маємо обладнання, яким можуть похвалитися далеко не всі європейські клініки. Щоб витримати конкурентну боротьбу, весь час змушені модернізуватися. Це й для того, щоб до нас поїхали іноземці, і вони вже це роблять. І головним тут є не нижча вартість лікування, а професіоналізм наших лікарів, якість наших послуг. Зарубіжні фахівці вражені оснащенням наших ембріологічних лабораторій — воно найсучасніше. Майже все, що заробляємо, намагаємося вкласти в нове обладнання. Щоб бути конкурентними на світовому ринку, щоб мінімалізувати лікарські ризики.
— Якою є географія ваших пацієнтів?
— Вони їдуть з усієї України. Чимало їх — з країн ЄС, де працюють наші заробітчани і, відповідно, нас популяризують. Жінки привозять своїх іноземних чоловіків, щоб розв’язати проблему безпліддя тут. У нас швидше, у нас дешевше і в нас не гірше, бо якість наших послуг відповідає європейським стандартам. Свій колектив ми збирали впродовж років, і тепер це, без перебільшення, злагоджений механізм. Повторюся: ми надаємо повний спектр медичних послуг і повний супровід: від запліднення — до пологів. У нашій роботі важливий не лише сам факт запліднення, потрібно зберегти вагітність і успішно пройти пологи, отримати здорову дитину. Нині очікуємо відкриття в області перинатального центру, де буде сучасна реанімація для немовлят. Він сконцентрує у собі управління всіма процесами, які нині розпорошені між пологовими будинками регіону, діагностичним центром, іншими лікарнями.
— Якщо до вас звертаються люди з інших міст, що ви їм пропонуєте?
— У нас є денний стаціонар і стаціонар. Пацієнти мають можливість бути госпіталізовані як на якусь програму, так і на операцію. У нас у цьому плані добре поставлена робота, і люди, як правило, задоволені.
— Чи підтримуєте зв’язки з дітьми, що народилися завдяки сприянню медиків Центру?
— Деяким із них вже по 18, 19, 20 років. Коли вони були менші, то більше прагнули спілкуватися з нами, надсилали свої світлини, а старші вже трохи соромляться, що з’явилися на світ не так, як переважна більшість. А маленькі дітки приходять з батьками, приносять нам фотографії в альбом, свої малюнки, аплікації, дарують квіти нашим лікарям. І колективу радісно бачити щастя своїх підопічних.
Коли виходиш із клініки Юзька на чернівецьку вулицю з її гамором, клаксонами, проблемами і безтурботністю, не полишає відчуття, що ти побував у чистому світлому домі добрих людей. У маленькому храмі, просякнутому турботою, надією й очікуванням дива у країні, де див ніхто ні від кого вже давно не сподівається.

Сергій СУЛИМА.
Фото надано автором.