КИЇВ:

Дев’ятого березня мені пощастило побувати у Національному музеї літератури України на присвячених річниці від дня народження Тараса Шевченка традиційних безперервних читаннях його творів різними мовами. Захід під гаслом «І чужого научайтесь, й свого не цурайтесь» перевершив усі очікування гостей.

Твори великого Кобзаря читали майже 200 учасників двадцятьма мовами! Окрім поезій лунали пісні на слова Тараса Шевченка. Участь у читаннях взяли і школярі, і студенти, і дорослі, серед яких — відомі письменники, актори, художники, науковці, журналісти та інші шанувальники Тарасового слова.

Окрім організації традиційних читань з нагоди святкування дня народження Шевченка співробітники Національного музею влаштували виставку-конкурс картин вихованців мистецьких шкіл з усієї України. Ця дбайливо сформована презентація художніх робіт доповнила насичену програму мистецького заходу. Також зі своєї фондової колекції працівники музею підготували ексклюзивну експозицію «Кобзарів», виданих іноземними мовами.

Переповнена зала вигравала веселкою кольорів, адже більшість учасників читань були вдягнені у традиційне українське народне вбрання. Гості захоплено слухали поезію різними мовами, а завершилось свято колективним виконанням невмирущого Шевченкового «Реве та стогне Дніпр широкий».

За участь у заході кожен активіст читань отримав від Національного музею художньо оформлені подяки з портретом Тараса Шевченка та рядками з його віршів, перекладених різними мовами. Я глибоко зворушена і щиро вдячна за урочисте свято колективу музею літератури та його керівництву — генеральному директору Галині Сороці (на знімку ліворуч), її заступнику з науково-методичної роботи Тамарі Сидоренко. А також усім учасникам, серед яких і народна артистка України Наталія Сумська (на знімку праворуч).

Фото надане автором.