Торік торговельний оборот між Україною та Австрією зріс на 18,5 відсотка, сягнувши 1,2 мільярда доларів. Водночас український експорт до цієї країни збільшився на 48 відсотків. Про це вчора журналістам заявив Президент України Петро Порошенко після переговорів з Федеральним Президентом Республіки Австрія Александером Ван дер Белленом, що відбулися у Києві. Економіка та торгівля були одними з пріоритетних тем перемовин. Після діалогу голови двох держав вирушили на українсько-австрійський бізнес-форум, який учора розпочався в українській столиці, а сьогодні продовжиться у Львові.

Петро Порошенко вважає, що суттєве зростання українського експорту до Австрії стало наслідком імплементації Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Глава держави також відзначив, що Австрія досить вагомо присутня економічно в Україні, та нагадав, що австрійські фінансові установи були серед піонерів у сфері банківських і страхових послуг в Україні і «сьогодні є найбільшими іноземними банківськими та страховими інституціями», повідомляє прес-служба Президента України.

«Зараз, в умовах дії режиму вільної торгівлі з ЄС та здійснених реформаторських кроків, у нашій країні відкриваються принципово нові можливості для інвесторів. Сьогодні на наших переговорах ми з паном Федеральним Президентом з приємністю відзначили, що австрійський бізнес почувається в Україні дуже комфортно», — наголосив Петро Порошенко та відзначив, що «це дуже добра характеристика (того), наскільки змінюється інвестиційний клімат і інвестиційне середовище в нашій державі».

П. Порошенко відзначив, що разом з Президентом Австрії Україну відвідує потужна делегація поважних представників ділових та бізнесових кіл — керівники майже сорока підприємств, які зацікавлені у співпраці з українськими партнерами.

Нагадаємо, 2017 року вітчизняний експорт загалом до країн ЄС збільшився на 30 відсотків та досяг рекордних 17,5 млрд дол., інформує «Економічна правда». Це є найвищим показником з 2012 року, коли частина України ще не була окупована. Темпи приросту експорту товарів в країни ЄС були більш як вдвічі вищими, аніж в інші країни світу, що забезпечило подальше зростання значущості ЄС як експортного напряму для українських виробників. Уперше з початку спостережень частка ЄС перевищила 40 відсотків загального товарного експорту України. До цього найвищим був показник 2003 року — 38 відсотків. Ще одна позитивна новина — більш як половину приросту було досягнуто завдяки збільшенню реального експорту, тобто експорту, виміряного у сталих цінах. Цікаво, що обсяги реального експорту в решту країн майже не зросли. Таким чином, саме експорт в ЄС зробив позитивний внесок у зростання реального ВВП України у 2017 році.

Фото Михайла МАРКІВА (прес-служба Президента України).