Жителі деяких територій Кіровоградської області протягом перших двох місяців поточного року не використали кошти, призначені державою на реалізацію програми «Доступні ліки». Стовідсотковим використанням змогли похвалитися лише в Новомиргородському районі. Найменше коштів витратили в Бобринецькому, Вільшанському, Маловисківському, Олександрівському та Світловодському районах, повідомив перший заступник голови Кіровоградської ОДА Сергій Коваленко.

Наразі керівники місцевих органів державної влади отримали доручення взяти на контроль питання забезпечення населення безплатними ліками від серцевих захворювань, діабету та астми.

Водночас представники медичної галузі на місцях таке невиконання пояснюють недосконалістю механізмів реалізації програми, попри те, що саму ідею вважають правильною. Не може бути жодного плану використання таких коштів, бо інакше це призводить до зловживання в цій, здавалося б, благородній справі. По-перше, щоб виконати план використання коштів, прописують такі ліки, які або зовсім безплатні, або отримують левову частку доплати. А не такі, які реально найбільш ефективно мали б лікувати пацієнтів. А останні, в свою чергу, з власного досвіду знають, які саме ліки для них найдієвіші. Тож або відмовляються від дарівщини і придбавають потрібне власним коштом, або отримують здешевлені ліки та відправляють їх до аптечки чи у смітник. Виграли, на думку медиків, знову фармацевтичні корпорації — програма в такому вигляді дала їм змогу розгребти завали ліків та отримати від держави фінансову підтримку. А в ідеалі мало б бути за так званим принципом монетизації, як це нині пробують зробити із субсидіями, — виділити хворим на визначені нормативно захворювання певну фінансову підтримку, а ті самі витратять кошти на придбання справді необхідних та ефективних лікарських засобів.

Кропивницький.