Парламентська хроніка
Ранкове засідання 14 березня

Зранку в сесійній залі зареєструвалися 354 народні депутати. Відкриваючи ранкове засідання, Голова Верховної Ради привітав усіх з Днем українського добровольця. «Чотири роки тому Путін розпочав агресію проти України. Йому здавалося, що він врахував усе: розвалену армію, знищену економіку. Не врахував він лише одного: що десятки тисяч українських добровольців піднімуться на захист Української держави. 

Андрій Тетерук, Юрій Береза, Сергій Куніцин.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Чотири роки тому — я пам’ятаю цей день — просто з Майдану 500 бійців Самооборони вирушили у Петрівці, пройшли двотижневий вишкіл і поїхали на фронт. Герої, які пройшли бої на Майдані, не поїхали до своїх сімей, а вирішили піти на фронт. Герої з різних батальйонів добровольчого руху, герої, які часто не мали військового досвіду, але мали велику любов до України. Я радий сьогодні вітати в цьому залі всіх добровольців, які пішли на фронт, незалежно від того, в яких вони сьогодні фракціях, які їхні політичні погляди, бо тоді нас ніщо не розділяло. Нас об’єднувала велика любов до України», — наголосив А. Парубій. Сесійна зала оплесками привітала Героїв.

Вітали добровольців під час виступів на ранковому засіданні й інші депутати. Водночас вони порушували й низку актуальних питань. Лідер Радикальної партії Олег Ляшко, зокрема, висловився проти призначення очільником Міністерства охорони здоров’я Уляни Супрун. Він закликав прем’єра скасувати відповідне рішення, а фракцію БПП, яка має квоту на цю посаду, якнайшвидше визначитися з кандидатурою міністра. Свою заяву 
О. Ляшко виголошував в оточенні своїх однопартійців.

Андрій Кіт (БПП) торкнувся ситуації на ринку міндобрив. В Україні, за його словами, вони дорожчі, ніж у будь-якій іншій країні, на 30 відсотків. Звичайно, це впливає на собівартість аграрної продукції, яка стає не конкурентною на зовнішньому ринку.

«Сьогодні Україна перестала бути визначальником ціни на світовому ринку продажу пшениці. Нас випередила, уявіть собі, Росія! Така ситуація стала можливою не лише через відсутність політики виконавчої влади, а й через повну бездіяльність Антимонопольного комітету, який фактично не регулює ринок міндобрив», — констатував він.

Крім того, правом на виголошення заяви скористалися три фракції. Так, приєднавшись до вшанування всіх добровольців, Єгор Соболєв («Самопоміч») зауважив, що нечесно у цей день промовчати про іншу частину правди: скільки добровольців звільнилося з лав армії, втомившись від панування ідеї «русского мира» в командуванні; скільки добровольців перебуває у слідчих ізоляторах чи в тюрмах. Більшість цих звинувачень, за словами Є. Соболєва, є сфабрикованими. «Ще більшим гріхом, — наголосив депутат, — буде не згадати, як десять днів тому у тому числі й добровольців ставили на коліна під стінами парламенту. Ставили колишні «беркутівці». Є. Соболєв, провівши аналогію між «русским миром» та топ-корупцією, зауважив, що війна триває і її потрібно виграти.

Ірина Луценко (БПП) нагадала, що у Конгресі США відбудеться показ українського фільму «Кіборги». Його покажуть також і в інших європейських столицях. «Ми хочемо показати світу правду про війну, розв’язану Росією, яка забирає життя мирних мешканців і військових», — сказала вона. У цьому контексті І. Луценко торкнулася сімей загиблих «кіборгів», продемонструвавши календар «Погляд майбутнього», присвячений дітям загиблих Героїв. Вона зауважила, що нині у парламенті триває виставка фотографій з цього календаря, і закликала колег не бути байдужими й долучитися до підтримки сімей загиблих «кіборгів».

Костянтин Матейченко («Народний фронт») в оточенні колег із різних фракцій подякував за становлення Дня добровольця на державному рівні. Водночас він акцентував увагу на реальному житті, зокрема, на ситуації в місті Бахмут Донецької області.

Там, за його словами, після спілкування з учасниками АТО та бійцями батальйону «Артемівськ» виникла ідея встановлення пам’ятного знака про бій у центрі Бахмута, де знищили штаб «ДНР».

«На превеликий жаль, після звернення до міської ради щодо узгодження ескізного проекту ми отримали через півроку відмову. Міський голова мотивував відмову тим, що встановлення пам’ятного знака заважатиме зеленим насадженням», — сказав народний депутат.

Сутність міського голови, наголосив К. Матейченко, виявилася і під час перейменування вулиці на честь Героя України Дмитра Чернявського. «Цю вулицю назвали «Освободителей Донбасса». Міському голові ця назва була ближча, але кожен розуміє по-своєму «освободителей». Дехто має на увазі інших визволителів — з того боку, — додав він. — Це той голова і міськрада, які у 2014 році проводили сесії та виконкоми під прапором «ДНР». Одне питання: місто Бахмут — у «ДНР» чи в Україні?».

«Ми говоримо про повернення територій, які тимчасово перебувають в окупації. Але все йде до реваншу сепаратистських сил на визволених територіях. Небезпечно те, що ці сепаратисти сидять при краватках у кабінетах не лише у моєму рідному Бахмуті, а й інших містах, — наголосив парламентарій. — Але реванш не пройде, і гарантом цього будуть добробатівці!».

Потім сесія у другому читанні та в цілому ухвалила проект закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо захисту дітей від сексуальних зловживань та сексуальної експлуатації. У першому читанні також було ухвалено проект закону про внесення змін до статті 242 Кримінального процесуального кодексу України. Підтримку дістав і проект закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Болгарія про співробітництво в разі виникнення катастроф.

Із днем народження цього дня вітали Владислава Бухарєва, Сергія Фаєрмака та Юрія Шаповалова.

ДОСЛІВНО

Голова Верховної Ради Андрій Парубій: 

«Нам частіше у цьому залі потрібно згадувати дух, який нас об’єднував тоді. Пам’ятаючи той дух і Героїв, ми частіше прийматимемо відповідальні і правильні рішення тут, у залі».