Житомир:

Житомирський музей космонавтики імені Сергія Корольова поповнився новим експонатом. Це синьо-жовтий український прапор, який побував у космосі, а привіз його в обласний центр американський астронавт полковник ВПС США Рендольф Джеймс Брезник. Він уперше полетів у космос на «Спейс шаттл» у листопаді 2009 року. Політ тривав майже 11 діб. А під час другого польоту, який завершився наприкінці минулого року, працював на Міжнародній космічній станції 138 днів. Тоді астронавт тричі виходив у відкритий космос і виконував там складні завдання — загалом 18 годин 39 хвилин.

Під час зустрічі в музеї.

Фото прес-служби Житомирської міськради.

Перебуваючи на МКС, Брезник розгорнув там український прапор. До нашої держави в американського астронавта особливе ставлення. Ще до першого польоту він та його дружина всиновили українського хлопчика, якому тоді було майже три роки.

Музейний павільйон «Космос», де відбувалася зустріч із житомирянами, був переповнений. Брезник розповів про етапи підготовки до польотів, життя та побут на орбітальній станції, зокрема про те, що їдять, як проводять вільний час та навіть які фільми переглядають астронавти, продемонстрував присутнім фотознімки великих міст, річок та гір, знятих з орбіти. Він передав музею український прапор разом із сертифікатом автентичності, в якому вказано, зокрема, що той перебував на Міжнародній комічній станції на висоті 250 миль над Землею, яка летіла зі швидкістю 12 тисяч миль за годину і зробила 2221 оберт навколо нашої планети. Про перебування в Житомирі астронавтові нагадуватиме подарована йому вишиванка.