ЧЕРНІГІВ:

Пам’ятників Івану Мазепі в Україні загалом три. Один встановлено в Чернігові. Ще є в селі Мазепинці та віднедавна — у Полтаві. А першу пам’ятну плиту гетьману встановили просвітяни Бахмача у гетьманській столиці Батурині ще на початку відновлення української державності.

Тож у Чернігові, на Валу, біля Колегіуму, який будував гетьман і де стоїть ошатний йому пам’ятник роботи скульптора Геннадія Єршова, в день народження Івана Мазепи вшанувати його прийшли представники влади, працівники Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній», члени Народного Руху (на знімку). Настоятель Катерининської церкви отець Роман Кіник відслужив літію. Цікаво, що поминання гетьмана відбувалося неподалік Спасо-Преображенського собору, який належить до УПЦ Московського патріархату — церкви, у якій українському гетьману виголошували анафему.

Вшанування продовжилося у Борисоглібському соборі духовно-патріотичним концертом «Боже, Україну збережи». У виконанні капели бандуристів імені Остапа Вересая пролунали твори українських композиторів Михайла Вербицького, Левка Ревуцького, Григорія Давидовського, Олександра Кошиця, Миколи Леонтовича.

Фото Віктора КОШМАЛА.