В.о. головного лікаря країни Раїсу Богатирьову кличуть на Майдана ознайомитися з роботою медслужби — «прототипом майбутньої системи охорони здоров’я України». Це запрошення озвучив координатор медичної служби штабу опору Олег Мусій, передає ЛІГАБізнесІнформ.

За його словами, на Майдані стосунки між лікарем і пацієнтом цілком відповідають етичному кодексу, підписаному в 2009 році лікарськими організаціями України в Євпаторії. «Ми чуємо заяви міністра охорони здоров’я, головного лікаря швидкої медичної допомоги Києва, різних чиновників про те, що медицина на Майдані не відповідає жодним нормам, а лікарі тут — шарлатани. Я офіційно через ЗМІ хочу запросити міністра охорони здоров’я пані Раїсу Богатирьову, щоб вона прийшла і подивилася, як тут надається медична допомога — висококваліфіковано, можливо, навіть набагато краще, ніж у деяких установах МОЗ у Києві», — сказав Олег Мусій. Водночас він зазначив, що постраждалі отримують не тільки кваліфіковану допомогу, а й безкоштовне лікування.

Зауважимо, далеко не всі добровольці, які надають медичну допомогу протестувальникам у центрі столиці, підлеглі відповідній службі штабу опору, яка розташовується в Будинку профспілок. Так, перед Новим роком після врочистого нагородження волонтерів-медиків, які самоорганізувалися одразу після подій першого розгону Майдану й бинтували поранених на Банковій, назвали «самозванцями» і вивели за периметр території, контрольованої охороною штабу опору. І все через те, як вважають самі хлопці, що вони заявили про свою аполітичність і відмовилися ввійти до підпорядкування медслужби Майдану. Сьогодні частина з них продовжують свою діяльність у структурі Червоного Хреста, частина самостійно волонтерствують у гарячі дні проти-

стояння. Кажуть, під час подій на Грушевського ніхто не ділив медиків на своїх і чужих. Мовляв, на полі бою було не до розбирань і всі діяли злагоджено. Альтернативні майданівській медслужбі добровольці висловлюють сумніви із приводу бездоганної організації цієї структури. Як аргумент посилаються на історію з волонтером Олексієм Шовковичним, якого забрали правоохоронці 22 січня із Грушевського, де він у повному медичному екіпіруванні надавав допомогу постраждалим. І ніхто з колег кілька днів його не шукав. Мовляв, уважали, що лікар пішов відпочивати...

Деякі лікарі, котрі працюють у державних і муніципальних медзакладах, чергують на Майдані у вільний від роботи час. При цьому не афішують свою добровольчу діяльність, побоюючись санкцій з боку офіційного начальства.