Сильний альянс

У Комітеті у закордонних справах відбулася зустріч народних депутатів з депутатами соціал-демократичної партії Бундестагу (Німеччина), під час якої було обговорено процес реформ в Україні та формування зовнішньополітичного курсу Німеччини.
Зокрема, голова підкомітету з питань євроатлантичного співробітництва та євроінтеграції Світлана Заліщук подякувала Німеччині за підтримку під час Євромайдану та складного процесу реформ, зауваживши, що Україна продовжує впроваджувати важливі зміни. Під час зустрічі також було обговорено розширення обов’язкового електронного декларування доходів для громадського середовища.
Ольга Бєлькова порушила питання будівництва «Північного потоку II» та його несприятливі наслідки не тільки для української економіки, а й для європейської безпеки в цілому.
Вікторія Сюмар наголосила на співвідношенні між фінансуванням російської економіки через «Північний потік II» та здатністю Москви вести агресивну зовнішньою політику, маючи важелі впливу на Європу.
Голова німецької делегації Нільс Шмід підкреслив вагомість України у зовнішній політиці Німеччини. Він засвідчив незмінність німецької підтримки процесу реформ в Україні та засудив дії Росії в Криму та Донбасі.
Фріц Фельґентрой заявив, що нинішня зовнішня політика Москви повинна розглядатися через сильний альянс між Європою та Україною, що включає підтримку суверенітету, територіальної цілісності та процесу реформ в Україні. Також представники німецької делегації наголосили на необхідності посилення антикорупційних заходів для досягнення політичного та економічного розвитку України.

Квоти для національних фільмів

Комітет з питань культури та духовності спільно з Державним агентством з питань кіно провів круглий стіл на тему: «Дотримання квоти демонстрування національних фільмів суб’єктами кінематографії відповідно до положень Закону України «Про кінематографію».
До участі були запрошені представники Міністерства культури України, Міністерства освіти і науки України, Антимонопольного комітету України, кіноіндустрії, експертного середовища та громадськості.
Учасники круглого столу розглянули низку проблемних питань виконання кінотеатрами квоти демонстрування національних фільмів, зокрема, і відсутність достатньої кількості фільмів, мережі кінотеатрів в областях та ефективної системи контролю, запровадження єдиної державної системи електронного обліку квитків, «єдиного електронного квитка». Відповідний проект Постанови Кабінету Міністрів України готується до розгляду.
За наслідками обговорення було запропоновано розробити дорожню карту, де буде прописаний певний план дій, що сприяв би реалізації до 2022 року виконання чинних норм Закону України «Про кінематографію» в частині дотримання квот демонстрування національних фільмів суб’єктами кінематографії.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.