Минув рік, як на бойовому посту загинув морський піхотинець Віталій Дзиза (на знімку), наш земляк, уродженець Смирнового. Воїн був у караулі. Раптовий артилерійський обстріл обірвав життя захисника України. Йому ішов лише двадцять третій рік... Це сталося в районі Маріуполя 10 березня 2017-го.

Віталій Олексійович Дзиза народився 1 жовтня 1994 року. Його батько Олексій Васильович рано пішов за межу Вічності. Віталій із матір’ю Валентиною Петрівною переїхав у сусіднє село Вершину Другу. Там навчався у місцевій школі. Після навчання працював будівельником.
Розпочалася неоголошена війна на сході. І наш земляк добровольцем пішов у Збройні Сили України. Його направили служити у морську піхоту. Захищаючи Маріуполь, Віталій Дзиза захищав кожного із нас, усю країну.
В останню дорогу захисника України проводжала уся Смирновська громада. Люди зібралися у самому центрі села. Попрощатися із воїном прибули його бойові побратими із 501-го окремого батальйону морської піхоти, члени загону місцевої самооборони «Берда», учасники бойових дій у зоні АТО, представники військового комісаріату, районної влади, волонтери, жителі сіл і селищ краю...
За відвагу і героїзм, виявлені під час виконання бойових завдань із захисту незалежності і територіальної цілісності нашої держави, Указом Президента України Віталій Олексійович Дзиза посмертно нагороджений орденом «За мужність». Бойову відзнаку урочисто вручили дружині воїна Інні Олександрівні.

Костянтин ПРИЧИНЕНКО.
Фото надане автором.

Більмацький район Запорізької області.