Хто скаже, що не в муках та сумнівах з’явилася на світ ця дитина? Минуть роки, щось приживеться, щось ні, але загалом, погодьтеся, не так уже погано все задумано... Схоже, що у медичної реформи, як і у цього малюка (на знімку) досить великі перспективи. Погляньте у вікно — попереду перший етап — складний і, можливо, болючий...
Як підуть зміни, значною мірою залежить і від нас з вами! Головне тепер із ванни з брудною водою не вихлюпнути самої дитини: критикуючи й зловтішаючись, не забути за деталями про головне?!!
Нагадаємо: у жовтні минулого року Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект № 6327, необхідний для запуску медичної реформи. Згодом документ підписав Президент. Медичній реформі дано старт!

На знімку: Київ. Пологове відділення дорожньої клінічної лікарні № 2.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА (з архіву «Голосу України»).

 

 

Торкається кожного із нас

Реформа на першому етапі пропонує:
1. Відмову від прив’язки до «прописки» для надання медичної допомоги. Тепер зареєструватись до лікаря можливо всюди, де такі є.
2. Змінити лікаря цієї загальної практики можливо в будь-який момент. Без обмежень. Лише нова декларація — і ви вже в іншого лікаря.
3. Вузькі спеціалісти — лише через лікаря загальної практики.
4. Держава гарантує безплатні дослідження. Щоправда, лише деякі.
5. З реорганізацією державних медичних закладів у комунальні (задля участі в цій реформі) вони стануть сферою відповідальності місцевої влади. Відповідно, й питаннями забезпечення цих реорганізованих закладів обладнанням, санітарними умовами тощо опікуватимуться вже на місцях.
6. Обов’язок лікаря ходити до вас додому вже скасовано. Тепер пропонується вам із ним узгоджувати все дистанційно, а підсумкове рішення про необхідність виїзду до вас приймає лише сам лікар.
Тобто замість єдиної процедури на всю державу тепер питання виклику додому вирішуватиметься кожним закладом чи лікарем індивідуально.
У планах МОЗ є навіть бажання видавати листок непрацездатності (лікарняний) в електронній формі.
І ця реєстраційна кампанія починається вже з 1 квітня 2018 року.
У майбутньому нам обіцяють електронний медичний документообіг (внесення історій хвороб у електронну базу, доступну всім вашим лікарям) та аналогічне реформування інших ланок надання медичних послуг.

Як знайти кращого ескулапа?

Як повідомляє МОЗ, потрібно зробити таке:
1. Визначитись — у кого ви хочете обслуговуватися?
Можете обрати будь-якого лікаря з усієї України (які беруть участь у проекті). Варто пам’ятати — до нього ще потрібно буде якось добиратись.
2. Перевірити, чи лікар/заклад підтримує підписання декларації.
Тобто чи підключено його до електронної системи МОЗ «eHealth» (https://portal.ehealth-ukraine.org). Як повідомляє МОЗ, є окрема наліпка, що має бути в медичному закладі чи лікаря.
Джерело: офіційний сайт МОЗ.

3. Підписати декларацію про вибір лікаря.
Декларація — це не договір між вами та конкретним лікарем, а лише ваша згода на обслуговування в нього. Тож можете його змінити будь-коли.
Для підписання вам знадобляться: паспорт та ідентифікаційний номер, номер мобільного телефону, на котрий прийде смс-повідомлення з кодом. Щодо реєстрації дитини — додатково потрібно свідоцтво про її народження та ті самі документи одного з батьків чи опікунів.
Лікар чи інша особа внесе ваші дані в систему, роздрукує декларацію (перевірте правильність; передруковуйте, доки все не буде правильно). Підписувати роздрукований документ потрібно у двох примірниках (один вам).
Лікар може вам відмовити в реєстрації в єдиному випадку — перевищенні ліміту кількості вже зареєстрованих у нього пацієнтів (нині це 2 000, 1 800 чи 900 осіб — залежно від типу лікаря).
Ця декларація є безстроковою. Тобто, якщо лише ви не забажаєте змінити лікаря, то її не потрібно буде більше підписувати в майбутньому.
МОЗ обіцяє, що в перспективі цю процедуру можна буде проходити самостійно з використанням свого ЕЦП (електронного цифрового підпису).

Я захворів — що далі?

Замість виклику лікаря через реєстратуру тепер телефонуватимете йому напряму. Або ж таки через реєстратуру, що лишилась, або ще якось — більше немає єдиних правил. Тепер це вирішується «на місцях».
Але так чи інакше, у результаті ви в певній формі поспілкуєтесь з лікарем. Унаслідок цього спілкування (опису симптомів та відповідей чи призначень лікаря) лікар вирішує — чи є потреба виїжджати до вас.
Логічно припустити, що наслідком дистанційних відносин із пацієнтом може бути й надання такого самого дистанційного відкриття листка непрацездатності («лікарняного») чи довідки (для осіб, котрі не працюють). Проте про це прямо ніде не повідомляється.
Можливо, МОЗ має на увазі, що тепер лікар визначатиме, який саме дзвінок стосується ситуації з необхідністю відкриття лікарняного й прямуватиме саме туди. Проте точна інформація поки що відсутня.
Також прямо не вказується, що робити, якщо захворів десь поза місцем реєстрації в лікаря. Але відповідно до основ медичного законодавства вам не можуть відмовити в медичній допомозі, якщо є загроза вашому життю.

Якого лікаря варто обрати?

З упровадженням процесу реформування медичної сфери почало входити нове поняття — сімейний лікар. Яка ж різниця між уже знайомими дільничними педіатром, терапевтом і сімейним лікарем?
Педіатр — це лікар, котрий спеціалізується на здоров’ї дітей.
Терапевт — це лікар, який спеціалізується на здоров’ї всіх інших.
Сімейний лікар — це ж особа, котра поєднує в собі компетенцію і терапевта, й педіатра. Тобто перекриває весь діапазон віку пацієнта.
Спільною в них є сфера їхньої компетенції — загальна практика.
МОЗ орієнтовно навантаження лікарів визначає так: сімейний може обслуговувати 1 800 зареєстрованих у лікаря пацієнтів, терапевт — 2 000, а педіатр — лише 900. І тепер лише вам обирати, хто з них ліпший для вас.

Навіщо це робити?

Суть цієї реформи полягає у фактичному впроваджені страхової основи медичного обслуговування. Раніше державні кошти розподілялись по якимось ланцюгам і «внутрішньому переконанню» різних чиновників, логіка й механізми котрих навряд були зрозумілі пересічному українцю. Тепер держава намагається розібратись, що й скільки коштує в державній медицині.
Задля цього держава бере приблизно ті самі гроші, що й раніше, та розподіляє їх «по-новому» — так, неначе саме вона страхує пацієнтів.
Наразі МОЗ каже, що безплатними гарантованими для пацієнтів будуть: загальний аналіз крові, біохімічні дослідження (загальний холестерин, глюкоза крові, загальний аналіз сечі), інструментальні методи дослідження (мікроскопія харкотиння, електрокардіограма), швидкі тести (на ВІЛ, вірусний гепатит, сифіліс) — направлятиме лікар загальної практики.

Що буде, якщо я зовсім не захочу підписувати декларацію?

Нічого особливого — для вас залишиться все, як є вже зараз. І так, станом на цей момент, аж до самого 2020 року. Це перехідний період, коли обидві системи фінансування діють паралельно. Тобто немає жодного «шоку» і необхідності прямо сьогодні бігти й записуватись до лікаря — часу вдосталь.
Але після 2020 року без декларації на вас чекає вже фактично платна медицина. Бо без декларації немає оплати від держави такому лікарю.

Олег КОКОВІН.