Минулої п’ятниці у Конституційному Суді України відбувся науково-практичний семінар «Людська гідність як конституційна цінність», присвячений вшануванню пам’яті професора, Голови Конституційного Суду України 1992—1995 років Леоніда Юзькова.

Відкрив семінар Голова Конституційного Суду України Станіслав Шевчук, який відзначив провідне місце КСУ в захисті прав людини. Особливістю заходу, наголосив Станіслав Шевчук, є те, що він присвячений вшануванню пам’яті українського ученого-правознавця, доктора юридичних наук, професора, першого Голови Конституційного Суду України Леоніда Юзькова, який розглядав людину через призму громадянського суспільства, вважав її першоджерелом цінностей.

У своїй доповіді Станіслав Шевчук надав аналіз правового визначення людської гідності та механізму її захисту в міжнародних правових актах, конституціях європейських держав, Конституції України, а також практики органів конституційної юстиції.

Доповідач зазначив, що уся національна правова система мала б стояти на сторожі гідності людини, враховуючи, що кожне справедливо захищене суб’єктивне право індивіда і означає крок у захисті гідності її носія. Водночас устрій сучасної демократичної держави передбачає однією з ключових ланок державного механізму механізм конституційного судочинства, тобто діяльності органу конституційного контролю. Саме від цього органу прямо залежить, як будуть розумітися і застосовуватися положення Конституції, зокрема й ті, що так чи інакше формулюють конституційну категорію людської гідності.

Голова КСУ також зазначив, що Судом було сформовано сенати та утворено колегії, а це відкриває шлях до розгляду конституційних скарг. Це ще один додатковий механізм захисту прав людини, зокрема, й права на людську гідність, яка є невід’ємним елементом сучасного конституціоналізму, — констатував промовець.

У роботі семінару взяла участь донька Леоніда Юзькова народний депутат України Тетяна Юзькова, яка наголосила на важливості визначеної теми семінару, оскільки людська гідність — це те, що дано людині при народженні і є основним принципом її існування, а Україна, як соціальна держава, має захищати це право.

Серед учасників семінару був і постійний представник Верховної Ради України у Конституційному Суді України Анатолій Селіванов, який зазначив, що «людська гідність — це ідентифікація нації, народу, людини і громадянина». «Ніхто не може обмежити людську гідність, вона є недоторканною, невідчужуваною та повинна бути захищеною».

Проблема людської гідності, наголосив Анатолій Селіванов, заявила про себе як активний потенціал суспільства на Майдані Революції, учасником якого став Український народ. Тому обов’язок держави — забезпечити людську гідність, що є умовою стабільного конституційного правопорядку.

Заслухавши та обговоривши представлені доповіді, учасники семінару прийняли відповідні рекомендації.