У Чернігівській облраді пройшла зустріч голів ОТГ, районних рад та адміністрацій, депутатів облради з генеральним директором ПАТ «Укрпошта» Ігорем Смілянським (на знімку).

Він приїхав на запрошення чернігівців для обговорення пілотного проекту «Пересувне відділення», який планує реалізувати з 1 червня «Укрпошта».

Нагадаю, що проект передбачає закриття багатьох сільських поштових відділень. Натомість курсуватиме авто, що виконуватиме їхні функції. Проект викликав різке несприйняття селян, про що писав «Голос України».
На зустрічі в Чернігові народний депутат Олександр Кодола зазначив: «Запропонованим проектом не враховано фактор зміни адміністративно-територіального устрою області. Коли розпочинали процес децентралізації, обіцяли людям, що всі інфраструктурні питання в громадах вирішуватимуться на краще. А, наприклад, в моєму окрузі Макіївська громада може залишитися без поштового відділення, адже вона найменша в області і в цілому по Україні, у самій Макіївці немає двох тисяч мешканців. То як бути людям у таких маленьких ОТГ, якщо проект передбачає закриття поштових відділень там, де нема двох тисяч населення?»
Говорили учасники наради і про те, що на півночі Чернігівщини на кордоні з державою-агресором, а це понад 100 км, та Республікою Білорусь мешкає більш як 100 тисяч людей, які не мають змоги дивитися вітчизняні телеканали. Тому роль працівників пошти тут є вкрай важливою ще й як канал зв’язку з великою Україною.
Керівники області та громад намагалися довести керівникові «Укрпошти», що він очолює не приватне, а державне підприємство, і тому проекти повинні бути спрямовані не лише на економію та отримання прибутку, а й відповідати державним інтересам, соціальним, інформаційним, безпековим. Натомість Ігор Смілянський звинуватив сільських листонош, що вони не працюють, а тільки відпрацьовують, гублять листи тощо.
До спільної думки учасники наради не дійшли. Тож перша заступниця голови ОДА Юлія Свириденко оголосила про створення робочої групи, що займатиметься цим питанням. А голови громад почули від керівника «Укрпошти», що їхні протести не зупинять проект, і його буде реалізовано без їхньої згоди.
Нещодавно сесія Чернігівської облради звернулася до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з проханням не допустити реалізації цього згубного для області проекту гендирекції «Укрпошти».

Фото Віктора КОШМАЛА.