Днями правителі «ДНР» і «ЛНР» приголомшили обивателів, оголосивши, що створили народний трибунал. Можна не запитувати, кого й за які злочини вони збираються судити: звісно — київську «хунту». За воєнні дії, внаслідок яких гине мирне населення самопроголошених «республік». Справді, «гібридна» війна, що забирає життя мирних жителів, гідна найсуворішого осуду.
Однак перш ніж вершити суд не зайве було б встановити, хто й у чому винен. Місцева пропаганда невтомно повторює, що у всьому винна київська влада, яка прийшла в Донбас і творить зло. Подається це так, немов українські військові з’явилися з чужої країни з наміром поневолити край, начебто він ніколи й не був невід’ємною частиною України. Прагнення відділитися й перейти до Росії видається як загальне волевиявлення.

Чи треба доводити очевидне: це нахабний пропагандистський трюк. Апеляція до нібито проведеного референдуму — теж шахрайський фокус. По-перше, опитування населення з такого життєво важливого питання не проводиться похапцем, за два тижні, коли люди не встигають зміркувати, що до чого. По-друге, в будь-якій державі в суміжних регіонах завжди є частина людей, які хотіли б жити в сусідній країні. В Італії — німці, в Румунії — угорці, французи — в Німеччині, у Швеції — фіни й навпаки. Приміром, проведи референдум у Карелії, і можна не сумніватися, що більшість жителів висловляться за перехід до Фінляндії. Мешканці Калінінградської області також дружно проголосують за перехід до ФРН. І взагалі, в Європі немає такої держави, де б не було регіонів, що бажають перейти до сусідньої країни. Якщо за таким принципом перекроювати кордони, нескладно уявити, яка катавасія розпочнеться на континенті!
А що стосується питання, хто розпочав війну в Донбасі, то треба згадати, як президент Росії випросив дозволу в Держдуми ввести війська до України, після чого все й закрутилося, а ще до того молодчики, котрі понаїхали з Росії, підбурювали місцевих жителів до захоплення офісів владних структур: облдержадміністрації, міськрад, міліції, прокуратури, СБУ. Там і відбулися перші постріли й були перші жертви, Якщо й можна в чомусь винити український уряд, то це в браку рішучості й твердості стосовно припинення заворушень, проявів сепаратизму, що в кінцевому підсумки призвело до братовбивчої війни. Адже найперший обов’язок будь-якого уряду будь-якої країни — всіма способами зберігати єдність і цілісність держави. Тож якщо маріонетковий «народний трибунал» підготував лаву підсудних, то вона придасться для власних правителів.

Яків МИШАЛЮК.
Мал. автора.

Донецьк.