На Хмельниччині ситуацію із захворюваннями, які контролюються засобами імунопрофілактики, критичною не назвеш. Це з точки зору загальної статистики. Якщо ж подивитися з точки зору родин, в яких хтось підчепив небезпечну, а подеколи й смертельну інфекцію, тоді не все так спокійно.

Головний епідеміолог обласного департаменту охорони здоров’я Олександр Мирний повідомив, що протягом останніх років деякі хвороби завдяки щепленням все-таки вдалося здолати. Торік в області не було зафіксовано випадків дифтерії та поліомієліту. Зате інші інфекції таки підняли голову.
Як кажуть фахівці, залишається високою захворюваність на кашлюк. До того ж у більшості випадків хвороба трапляється в не щеплених дітей віком до чотирьох років. Також щороку фіксують, хоча й по-
одинокі, випадки правця у не щеплених дітей шкільного віку. А минулий рік відкрив шлях кору та епідпаротиту.
На жаль, проблеми попередження інфекцій завдяки щепленню й дотепер залишаються невирішеними. І це здебільшого через незадовільне та неритмічне надходження медичних імунобіологічних препаратів. Унаслідок частина дітей та дорослих не мають імунітету до цілої низки хвороб. А в результаті інфекції набирають силу.
Так, до середини березня на Хмельниччині було зареєстровано 166 випадків кору. Зростання захворюваності напряму пов’язано з відсутністю вакцин. Адже два роки тому лише 22 відсотки дітей, що підлягали вакцинації, отримали щеплення. Щоправда торік цифра піднялась майже до 86 відсотків. Та це після того, як почастішали випадки захворюваності на кір, і на місцях забили тривогу.
У департаменті охорони здоров’я кажуть, що нарешті вакцини почали надходити в область ритмічно. Але знову зазначають: не всі. У списку тих, що бракує, вакцини проти туберкульозу, гепатиту В та інактивована поліомієлітна вакцина. І це означає, що за певних умов від ризику поширення інфекції ніхто не застрахований.
Торік охоплення профілактичними щепленнями дітей окремими вакцинами становило від 12 до 17 відсотків. І це за рекомендованого ВООЗ рівня 95 відсотків. В особливій групі ризику — малюки, котрим не виповнилося року, бо саме вони не мають можливості пройти первинний вакцинальний комплекс.
Тепер до цього дефіциту додалась ще й відсутність достатньої кількості туберкуліну в багатьох районах області. Через це було зірвано плани ревакцинації. Загалом, за даними епідеміологів краю, протягом року показники виконання плану вакцинації дітей були доволі строкаті. Так, рівень вакцинації новонароджених проти дифтерії, правцю, кашлюку та гемофільної інфекції становив лише 56—21 відсоток від загальної кількості дітей, що мають бути щеплені. Водночас щеплення від гепатиту В-1, туберкульозу, паротиту та краснухи вдалося забезпечити 85— 95 відсоткам.
У результаті за показниками програми «УкрВак», яка стежить за процесами вакцинації в країні, рівень проведення щеплень загалом по області за 17 позиціями із 32 виявився кращий за середньодержавний.
Погано тільки те, що порівнювати доводиться з гіршим досвідом. Адже торік на Хмельниччині, як і в державі загалом, заходи з посиленої рутинної імунізації стартували лише з вересня. До того ж через те, що потрібно було дати негайну відсіч спалаху кору в кількох областях. Медики попрацювали добре: понад 89 відсотків малюків області отримали першу дозу вакцини, і майже 92 відсотки дітей — другу. Тож епідемію попереджено і ситуація під контролем. Наразі немає жодних зауважень щодо темпів і обсягів вакцинації до центрів первинної медико-санітарної допомоги семи районів області. Але це лише трохи більш як третина від загальної кількості районів. Тож хто дасть гарантії, що вже завтра не станеться схожий спалах іншої інфекції, проти якої досі не вдалося щепити дітей і дорослих?
— На ринку України та в закладах охорони здоров’я області немає окремих видів вакцин. Зокрема, мова йде про анатоксин правцевий, імуноглобулін людський протиправцевий, протигангренозну, протиправцеву, протидифтерійну, протиботулінічну сироватки та сироватку проти отрути гадюки, — сказав на колегії департаменту охорони здоров’я Олександр Мирний. — Викликає занепокоєння і обсяг туберкулінодіагностики, що впливає на показники ревакцинації дітей проти туберкульозу.
Ще не так давно медики були занепокоєні тим, що батьки відмовляються проводити щеплення дітям. Тепер ситуація змінюється: пацієнти готові до щеплень. Свою готовність має продемонструвати і медична галузь.

Хмельницький.