На Херсонщині соняшник та кукурудза «переходять у наступ». Їх посівні площі цьогоріч помітно зростуть за рахунок інших ярих культур — і насамперед ячменю. Оскільки через холодний та сніжний початок весни хлібороби Таврії вийшли в поле на місяць пізніше звичайного, посівну ярого ячменю довелося швидко згорнути: всі терміни спливли. У підсумку, замість запланованих 140 тисяч гектарів ячменем, за попередніми підрахунками, вдалося засіяти мінімум на 50 тисяч гектарів менше.

До того ж за ціною ячмінь став не надто привабливим для аграріїв — і це також позначається на його розповсюдженні.
— Витрати на вирощування ярого ячменю майже такі самі, як і на озимі, водночас озима пшениця коштує дорожче. Тож ячмінь для нас швидше «страхова» культура, тому й засіяли його нинішньої весни тільки 120 гектарів. А от під ріпак та соняшник відводимо до 1600 гектарів — різниця відчутна, — пояснює Микола Шмигирівський, заступник директора сільгосппідприємства «Новопетрівське» (Нижньосірогозький район Херсонщини).
У Департаменті агропромислового розвитку Херсонської облдержадміністрації також погоджуються, що й інші аграрії краю вільні площі пустять переважно під соняшник — адже закупівельні ціни на його насіння тільки зростають, і навіть з лушпиння тепер виготовляють пелети для опалення. Та й соняшникова олія зберігає високий експортний потенціал. Відтак, під заплановані 330 тисяч гектарів соняшнику (його сівба у п’яти південних районах краю вже почалася) може додатися ще тисяч із 45. І майже п’ять тисяч, ймовірно, піде під кукурудзу — клин під неї може зайняти до 55 тисяч гектарів. Словом, у степовій Таврії пізні ярі культури влітку однозначно правитимуть бал.

Херсонська область.