Це рядки з пісні Віктора Качули, яка стала квінтесенцією творчого вечора митця та його доньки Юлії, що відбувся в столичній бібліотеці імені Лесі Українки. Того дня також було вручено премії 25 кращим юним авторам із Києва, Черкас, Львова, Житомира, Кропивницького, Кам’янця-Подільського, Харкова, Миколаєва, Київської, Чернігівської, Львівської, Черкаської та Івано-Франківської областей, а також Криму, учасникам конкурсу «Ми — діти твої, Україно!»
Віктор Качула — редактор газети «Кримська світлиця», єдиної україномовної в АРК. На жаль, після анексії півострова наші чиновники не додумались ні до чого кращого, як вивезти газету в столицю, при цьому творчий колектив на чолі з головним редактором залишився там, бо вони, як ніхто, розуміють, наскільки нині потрібне українське слово в окупації. Те слово, яке має наближати час повернення півострова під українські прапори. А тому не склали рук і на волонтерських засадах видають газету, але вже в електронному вигляді. Натомість вивезена чиновниками «паперова» «Світлиця» має мізерний тираж і ще менше передплатників. Тож, як із гіркотою констатує Віктор Качула, це хіба що рядок витрат у держбюджеті України, не більше. А може, рядок у бюджеті когось із тих, хто ухвалював це безглузде рішення.
Та хай там як, а справжні українці Криму, серед котрих і колектив «Кримської світлиці», продовжують свою місію. Окрім електронних випусків свого дітища вони на волонтерських засадах проводять конкурс «Ми — діти твої, Україно». Започаткований у 1998 році з легкої руки редактора відділу літератури тижневика «Кримська світлиця» кримського українського поета Данила Кононенка, цей захід упродовж тривалого часу не лише сприяв пошуку і просуванню літературних дарувань, найперше серед юних кримчан, а й утверджував Україну в Криму. На жаль, держава його, схоже, навіть не помічала. Не помічає й сьогодні. А кримська редакція «Світлиці», перебуваючи в окупації, не лише відродила цей конкурс, а й вивела його на всеукраїнський рівень. Цьогоріч уже втретє в Театрі на Подолі, приміщення якого щоразу надає його керівник пан Віталій Малахов, відбувся фінал конкурсу з нагородженням його переможців. Надзвичайно радує, зазначили члени журі, що рівень творчих робіт конкурсантів постійно зростає. А ще є тонке сприйняття реалій та не по-дитячому глибоке розуміння того, що відбувається в Україні та з Україною, розповідає відомий письменник Валентин Бут.
Уперше цьогоріч на захід завітали народні депутати України Рефат Чубаров та Леонід Ємець. Затамувавши подих, слухали фіналісти конкурсу, їхні батьки та гості події народного депутата України голову Меджлісу Рефата Чубарова. Його теплі слова на адресу організаторів та учасників конкурсу, його впевненість у тому, що такі зусилля є важливими у справі відновлення справедливості щодо Криму, були позитивно сприйняті аудиторією. Варто зазначити, що його вдячність цим діткам як місточку, котрий єднає Крим з Україною, була висловлена не лише на словах. Пан Чубаров передав організаторам конкурсу колекцію монет, присвячених Криму, які стали частиною призів. Не менш проникливими були й слова Леоніда Ємця. Він наголосив, що вже саме перебування таких українців у Криму тримає півострів в українському просторі.
Проте чи довго він триматиметься за такого ігнорування влади, питання, схоже, риторичне.

Марина КРИВДА.