Весна — благодатна пора для реформ, нововведень, ініціатив. Часом важко збагнути, чи це революційна новація, покликана змінити наше життя на краще, чи загострення задавненої хронічної хвороби дається взнаки на тлі весняного авітамінозу. Утім, ця передмова до нашої подальшої оповіді стосунку не має. Хіба що до абзацу про овочі. Треба ж було з чогось починати. Одне слово, налягаймо на вітаміни. Після зими — це найкраще, що можна порадити!

Тим більше, аграрії поспішають реалізувати овочі, що залишилися на складах. Після Великодніх свят різко подешевшали складові борщового набору! Приблизно на чверть упала в ціні капуста. На 20 % подешевшала морква, а буряк — на всі 15 %.

Експерти пояснюють це, насамперед, завищенням вартості продуктів напередодні свят, а також збільшенням імпорту. Бажання аграріїв якнайшвидше позбутися минулорічних запасів пояснюють ще й тим, що на початку квітня в Україні набув чинності закон, який, як сподіваються, забезпечить якість харчової продукції і встановить прозорі процедури перевірок, звівши до мінімуму корупційні ризики, і сприятиме розвитку чесної конкуренції. Корупції не лишають жодної шпарини, а вона, клята, все лізе!

Міністерство фінансів теж виступило з ініціативою. Чиновники пропонують ввести систему грошової компенсації покупцям, що виявлять порушення під час покупки товарів. Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо створення умов для дистанційної торгівлі та детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» передбачає впровадження новітніх для України систем обліку фіскальних чеків. У разі набрання ним чинності споживачі зможуть самостійно перевіряти, чи справжній виданий їм чек. У разі виявлення порушень покупець зможе розраховувати на грошову компенсацію до 100 % вартості купленого товару.

«...Законопроект сприятиме детінізації обігу готівкових коштів, усуне прогалини в правовому регулюванні розрахунково-касових операцій при дистанційній торгівлі, зменшить корупційні ризики при адмініструванні податків і сприятиме захисту прав споживачів», — упевнені в міністерстві.

Тим часом Кабмін висунув низку ініціатив щодо підготовки кваліфікованих робітничих кадрів для припинення трудової міграції. «...Є серйозна міграція людей, які шукають працю в Європі і в світі... тому що там є нормальні умови роботи... вища заробітна плата...», — проголосив Володимир Гройсман. Оскільки ж ніхто не заперечив, продовжив: «...Питання вищої профтехнічної освіти виходить на перший план. Ми почали модернізацію програм навчання. Ця програма вже другий рік поспіль працює. У цьому році ми на неї направимо 100 мільйонів гривень... Нам треба зупинити трудову міграцію, створити нормальні умови, щоб люди працювали в Україні... за місяць-два це зробити неможливо. За декілька років можливо вирішити питання, щоб люди почали повертатися», — резюмував прем’єр. Читали-перечитували слова прем’єра і так, і сяк, але не зрозуміли — як підготовка кваліфікованих робочих кадрів спинить міграцію? Щось Володимир Гройсман не договорює. Мабуть — поки що — секрет. Чекали довше, ще зачекаємо. Декілька років великої погоди не роблять!

Підсумовував Віктор БОНДАР.