Голова Новоград-Волинської райдержадміністрації Володимир Михнюк повідомив на прес-конференції, що подав заяву на звільнення. «З огляду на останні події я для себе прийняв рішення, що не буду триматися крісел, на відміну від декого. Я сюди прийшов, щоб змінити район на краще, а не для того, щоб сидіти на зарплаті. Я звільняюся з цієї посади за власним бажанням», — оголосив він.

«Останні події», на які він посилався, це прийняте на сесії районної ради рішення про висловлення йому недовіри. За це виступили 26 депутатів із 33, які брали участь у таємному голосуванні. З цим він категорично не згоден: «На мою думку, районною радою були перевищені повноваження, що призвело до порушення закону. Незаконне рішення районної ради я оскаржуватиму в суді. Для себе я побачив, хто є хто. Деякі люди показали своє справжнє обличчя, зняли маски. На відміну від інших, я не відмовлявся від своїх переконань та принципів, не зраджував друзів, перебігаючи з одного табору в інший», — додав Володимир Михнюк.
Суть претензій громадських організацій і депутатів викладена у зверненні до Президента України, голови ОДА і районної ради. Вони, як сказано в цьому документі, занепокоєні діями голови РДА щодо масового передання невитребуваних земельних паїв ТОВ «Заможне-Агро» та іншим зареєстрованим фірмам цих же власників. Стверджується, що протягом 2017—2018 років тисячі гектарів були передані райдержадміністрацією під мінімальну орендну ставку — 3 відсотки, та на найбільший термін оренди — 49 років. Це робилося без урахування думки територіальних громад. Наприклад, напередодні створення Брониківської ОТГ (перші місцеві вибори — торік 29 жовтня) таких земель було передано 1626 га. Вимоги: угоди розірвати, передавати землі в оренду на сім років, вільними землями за межами населених пунктів повинні розпоряджатися ОТГ, голову РДА — у відставку.
Володимир Михнюк у відповідь у своєму виступі на сесії нагадав, що одним із головних завдань є наповнення бюджету, бо низка проблемних питань — освіта, медицина, ремонт доріг — вирішуються саме за рахунок грошових надходжень. «У 2015 році мене здивували дві цифри: загалом по району є 109 тисяч гектарів землі (сюди входить 70 тис. га ріллі), а узаконено використовувалася сільгоспвиробниками тільки 31 тисяча гектарів, — сказав він. — Питання: де інша земля? Вона використовувалася, проте без відповідних договорів та сплати податків. Я постійно закликав селян і орендарів оформити договори, узаконити використання земель. Дехто — погодився, але не всі. Тепер майже 58 тис. га оформлені на сільськогосподарських товаровиробників, бюджет отримує більше податків». Нагадав він і про необхідність контролю за раціональним використанням землі в межах і за межами населених пунктів.
Коли заходила мова про раціональне використання землі, часто згадували... ліс. Спільна депутатська комісія районної ради виїздила у населені пункти, навколо яких місцеві жителі зафіксували порубки лісових насаджень. Депутати, серед яких були фахові лісівники, намагалися дати оцінку діяльності агрофірми-орендаря. Учасники наради зійшлися на думці, що болотиста місцевість, на якій виріс ліс-самосів, навряд чи буде придатна для ведення сільського господарства. Принаймні для того, щоб земля почала давати прибуток як сільськогосподарські угіддя, потрібні чималі капіталовкладення. Побоюючись, що діяльність орендаря обмежиться лише вирізуванням деревини (хоча й не надто цінної з господарської точки зору), депутати прийняли рішення винести питання про правомірність надання земельних ділянок у довгострокову оренду на сесію.
Депутат районної ради Микола Іванюк звернув увагу на те, що половина земель, які взяло в оренду ТОВ «Заможне-Агро», це заболочена місцевість, непридатна для обробітку. За 25 років там виріс справжній ліс, який це товариство вирубує і вивозить, не сплачуючи податки.
Свою точку зору на конфлікт виклав під час зустрічі з журналістами директор ТОВ «Заможне-Агро» Ельшад Меліков. Він повідомив, що сільгосппідприємство мало намір посіяти цього року кукурудзу і соняшник. Але з тих земель, що взяли в оренду, готовими до обробітку є лише приблизно 800 гектарів. Проте половина з них захоплені й засіяні незаконно. Якщо це справді так, то виходить цікава ситуація. Поки хтось, не оформивши ніяких договорів, не сплачуючи податків, засівав землю і збирав урожаї, це нікого не хвилювало. Щойно з’явився легальний орендар, здійнявся галас.
Відповів директор ТОВ і на претензії щодо тривалого строку оренди та низької відсоткової ставки: «Чому саме на 49 років? Тут немає порушень. Законодавством передбачено терміни оренди: від 7 до 49 років. Низька відсоткова ставка? Там, де можна більш-менш працювати, вона становить 7 відсотків. Де найближчі років 4—5 доведеться вкладати кошти, щоб зробити землю придатною, бо нині її в принципі використовувати неможливо, — там 3 відсотки. В інших областях України взагалі орендна плата вноситься з моменту використання земель. Ми ще не користуємось за призначенням, а вже платимо в районний бюджет».
Ельшад Меліков поставив питання руба. «Чому землі сільськогосподарського призначення заросли лісом? Тут же — не лісгосп! Чому землі роками простоювали й не приносили прибутку? Це питання потрібно адресувати всім керівникам району, які працювали в той час, коли угіддя заростали лісом. Нас звинувачують, що ми щось порушуємо, коли очищаємо землю від деревини. Але в чому порушення, коли готуємо землі для посівної? Спочатку працювали бульдозером, щоб не залишалося коріння. Громадськість була проти. Тоді вирізали вручну — звинуватили, що залишаються пеньки. Нам закидають, що вирізаємо дерева діаметром 40 сантиметрів. Для того, щоб виросло таке дерево, потрібно років 60. Зважаючи на це, там у принципі не може бути таких дерев», — наводив аргументи Ельшад Меліков. Він пояснив, що у громади створилося хибне враження. Поряд із землями, взятими в оренду ТОВ «Заможне-Агро», розташовані ділянки лісгоспу АПК. Лісівники справді ріжуть і вивозять крупну деревину. А дорога — одна. Тому люди (чи упереджено, чи через необізнаність) фотографують вантажівки з колодами лісівників і видають їх за транспорт товариства.
Директор переконаний: «Бунт, якщо його можна так назвати, ініціюють окремі проплачені люди. Вони захищають інтереси осіб, які працюють незаконно, — сільгосппідприємств, що захопили землі й обробляють їх без відповідних договорів.
Представники ТОВ «Заможне-Агро» виявили, що навколо села Гульськ 97 гектарів земель, які у них в оренді, вже засіяно іншими фермерськими господарствами. «Вони нам заявили, що не дадуть працювати, спалять нашу техніку, — стверджує Ельшад Меліков. — А якщо ми будемо її охороняти, то спалять урожай. Нам відверто кажуть, що не дадуть посіяти!»
«Ми пішли назустріч сільським громадам, і ті землі, що використовуються під пасовища, виключимо із договору оренди. Для прикладу, по Гульську — приблизно 70 га. Ми готові обговорити це питання по кожній із шести сільрад», — пояснив Ельшад Меліков.
Юрист «Заможного-Агро» Людмила Мельник запевнила: договором оренди, укладеним з РДА, передбачено, що коли власники паїв отримають нарешті документи про право власності на свої земельні ділянки, вони матимуть вибір — укласти договір із цим ТОВ чи з кимось іншим.
Конфлікти, пов’язані з тим, що за 15 років люди палець об палець не вдарили, аби задокументувати своє право на земельні ділянки, в області не рідкість.

Підготувала наш власний кореспондент в області Оксана ЛУК’ЯНЕНКО.