Парламентська хроніка
Ранкове засідання
20 квітня

«Сто років тому в ці дні відбулось переможне визволення Донбасу і Криму армією Української Народної Республіки від російсько-більшовицьких окупантів». На цьому наголосив Голова Верховної Ради Андрій Парубій, відкриваючи ранкове засідання. Він нагадав, що 18 квітня 1918 року частини УНР під командуванням Володимира Сікевича визволили Бахмут, згодом Юзівку, Горлівку, Дебальцеве та Ковпакове.
А 20 квітня 1918 року підрозділи Запорізької дивізії під командуванням Петра Болбочана визволили станцію Новоолексіївка на Херсонщині, звідки почали визволення Криму від російських окупантів.

«Переконаний, опираючись на нашу історію, як і 100 років тому, Україна визволить від російської окупації та поверне Крим і Донбас. Пам’ятаємо. Боремося. Перемагаємо», — закликав глава парламенту.
Традиційна для п’ятниці година запитань до уряду перетворилася на своєрідний звіт Кабміну. Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, зауваживши, що у 2014—2015 роках були досягнуті умови для стабілізації ситуації, наголосив, що його уряд став розвивати національну економіку.
Проте нині, зауважив прем’єр, ми дійшли до точки, коли маємо зробити вибір: іти далі, розвивати країну, дивитись в очі проблемам і розв’язувати їх, або відкотитись назад. «У нас не стало менше викликів, маємо серйозні проблеми з точки зору обслуговування зовнішніх боргів. Сьогодні сформований державний борг з 2007-го по 2014 рік — 60 млрд дол. США, — повідомив він. — Тож маємо приймати всі необхідні рішення, щоб Україна стала врешті успішною. Ми почали будувати дороги. Забезпечувати енергетичну незалежність, почали розв’язувати проблеми, які не вирішувались десятиріччями. Але ми точно знаємо, що потрібно конкретно зробити, щоб досягти успіху. Це потребує нашої з вами подальшої консолідації».
Прокоментував прем’єр і розмови про дострокові вибори. «Це є дивно, — сказав він. — До чергових виборів ми маємо півтора року. За цей час можемо вирішити численні проблеми, які накопичились. Можемо уникнути будь-яких дестабілізацій, які несуть, у тім числі й позачергові вибори».
На противагу дочасним виборам глава уряду запропонував зовсім інший сценарій: давайте працювати так, щоб у 2019 році нам не було соромно дивитись людям в очі.
Він подякував главі парламенту та всім фракціям за підтримку протягом двох років: «Вони не були легкі, але разом у майбутньому ми матимемо ще більше успіху».
Окремо В. Гройсман подякував українським громадянам: «Щиро дякую за ваше терпіння, вашу мудрість, критику, за ваше стремління зробити Україну успішною».
Відповів прем’єр і на запитання народних депутатів. Так, Тетяна Острікова («Самопоміч»), висловившись за негайний звіт уряду, зауважила: «Два роки тому ви говорили про будівництво доріг, але сніг зійшов, і дороги перетворилися на «американські гірки», а на митниці нині панують правоохоронці та контрабандисти. Про які 70 млрд грн додаткових надходжень від митниці говорить уряд, якщо ми виявили, що ця сума стягнута за рахунок зростання імпорту, введення ПДВ при імпорті газу, збільшення ввезення транспортних засобів і за рахунок девальвації нацвалюти. Від боротьби з контрабандою стягнуто лише 46 млн грн».
«Ті дороги, які мають вигляд «американських гірок» — це не дороги Гройсмана. Це символ безгосподарності минулого. Який вигляд мають дороги Гройсмана, можете подивитись в Київській, Львівській області, на трасу Одеса — Рені», — прокоментував прем’єр. Щодо звіту уряду, то він був презентований ще у лютому цього року і нині перебуває у стінах парламенту. «Ви можете його вивчати. Крім того, у низці комітетів відбувся розгляд цього документа з конкретними цифрами і планами на майбутнє», — наголосив В. Гройсман, додавши, що уряд готовий до звіту в будь-який момент і в будь-якій аудиторії.
Дещо, зауважив прем’єр, Кабміну вдалося зробити і в питанні боротьби з корупцією: «І про це говорю не я, а бізнес-асоціації. Навіть ті цифри, які ви озвучили, свідчать про те, що кошти надходять у бюджет від експортно-імпортних операцій. Як це і має бути».
Водночас глава уряду повідомив, що оголошено третій тендер на закупівлю скануючих систем, які дадуть змогу якісніше проводити догляд та оформлення вантажів. Попередні торги блокувались, зауважив він, висловивши сподівання, що цього разу тендер все-таки вдасться провести, щоб автоматизувати роботу української митниці.
Відповідаючи на запитання лідера Радикальної партії Олега Ляшка щодо якості доріг, В. Гройсман визнав, що чотирьох тисяч кілометрів побудованих доріг недостатньо. «Але якщо над цим питанням працюватимемо років п’ять, то дороги стануть іншими. Нам потрібен час, сила, політична єдність, і тоді ми зробимо все, щоб віддати зовнішні борги, зробити економіку сильною і не приймати будь-яких умов, які погіршують життя українських громадян», — сказав він, додавши, що лише цього року на місцеві дороги передається 11 млрд грн. «Такого не було ніколи! Закликаю депутатів-мажоритарників дивитися куди і як використовуються ці кошти. Бо одного Гройсмана дивитися за кожним, хто робить дороги у кожному куточку України, не вистачить. Давайте це робити разом», — наголосив він.
А відповідаючи на запитання Ігоря Шурми (Опоблок), чому й досі не призначено керівника МОЗ, прем’єр повідомив: щойно кандидатура буде узгоджена з коаліцією — він внесе її до парламенту. А лікарні й поліклініки, за його словами, в жахливому стані, бо раніше охорона здоров’я нікого не цікавила. «Цікавили дві речі: контроль над закупівлею ліків, щоб привласнити собі мільярди, і закупівля обладнання, щоб на тому вкрасти ще 30—40—50%», — сказав В. Гройсман. І нагадав: перший заступник міністра Уляна Супрун почала ламати ці схеми, вибудовувати нову систему прозорих закупівель ліків, відмовилася від будь-яких корупційних оборудок.
«Я знаю, що будуть критикувати. Мене все життя критикують, що я не робив би. Але в результаті моєї праці завжди є непоганий результат по відношенню до людей. Це найголовніше, що мене мотивує на працю... Я дуже хотів би, щоб коли я піду з посади Прем’єр-міністра, охорона здоров’я була якісно іншою», — констатував він.
Із днем народження цього дня вітали Олега Лаврика, Олександра Опанасенка («Самопоміч») та Олександра Присяжнюка (НФ).

 

Леонід Козаченко, Сергій Тарута, Марія Матіос.

 

Олена ГОРБУНОВА.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua

 

ДОСЛІВНО

Прем’єр-міністр Володимир ГРОЙСМАН:
«Ці два роки не були простими, вони були дуже складними для громадян України, але ми вистояли у цей надважкий період. Нині перед нами стоять нові завдання. Нам потрібне швидке економічне зростання, нові робочі місця та економічно сильна Україна, яка може забезпечити ефективне обстоювання наших національних інтересів, відновлення територіальної цілісності. Маємо зайняти гідне місце на мапі Європи і світу, і у нас є для цього всі можливості».