Пропозицію про розробку і прийняття в найближчій перспективі Державного бюджету країни на три роки, а не на один, як це відбувається нині, схвалено Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету. Про це під час виїзного засідання комітету у Вінниці повідомив його голова Андрій Павелко (на знімку).

— Ми маємо намір перейти до стратегічного перспективного планування, — зазначив Андрій Павелко. — Це питання вже провели через комітет.

Визначилися з терміном планування, який становитиме три роки.

Присутні на засіданні народні депутати аргументували ініціативу необхідністю стратегічного бачення розвитку держави. На їхню думку, це дасть можливість уникнути прийняття рішень у «пожежному» порядку, як це трапляється нині. «Трирічне планування — це колосальний прорив, це ідеологія та ініціатива бюджетного комітету, — зазначив народний депутат Микола Кучер. — Разом із головою комітету Андрієм Павелком ми були в Китаї, там ніхто не веде мову про річні програми і річне бюджетування. Китайці планують на перспективу, до того ж одразу на п’ять років, завдяки цьому будують стратегію розвитку країни».

Так само під час засідання схвально оцінили ініціативу народні депутати Сергій Рудик, Ярослав Маркевич, Іван Куліченко, Хвича Мепарішвілі.

Пропозицію перспективного планування також підтримало керівництво Вінниччини. «Для мене принципово важлива позиція трирічного планування, — зазначив у своєму виступі голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій. — Це, по суті, повернення до елементів стратегічного планування. За таких умов будемо чітко розуміти, які програми фінансуватимуться — дороги, школи, дитсадки... Крок за кроком рухатися у стратегічному плануванні, бачити перспективу, а не «гасити» пожежі, що виникають. Це має дуже важливе значення».

На запитання «Голосу України», коли планується перехід до ухвалення бюджету на трирічний термін, голова комітету Андрій Павелко не назвав конкретних термінів. «Є ще питання, що потребують доопрацювання, узгодження, — зазначив співрозмовник.

— Усе це відбуватиметься найближчим часом».

Члени комітету ознайомилися із соціально-економічною ситуацією на Вінниччині, виконанням місцевих бюджетів, шляхами їх вирішення і проблемами, що виникають при цьому. Ішлося також про перспективи розвитку у сфері транспорту та дорожньої інфраструктури. Загалом ситуація в регіоні приємно вразила народних обранців. Вони також ознайомилися з роботою Центру надання адмінпослуг (ЦНАП) в одному із прозорих офісів Вінниці. Понад 1,2 мільйона адміністративних послуг надано мешканцям Вінниччини протягом 2017 року. Це найбільше в державі, бо навіть у столиці не надають громадянам стільки послуг через ЦНАП. Народні депутати відвідали низку підприємств, створених за кошти інвесторів: і вітчизняних, і зарубіжних.

— У вас багато зроблено, це очевидно, — наголосив народний депутат Іван Куліченко. — Ще важливіше, що в області є гарний фундамент для нових досягнень. Це особливо тішить.

Вінницька область.