Чув інформацію про те, що вже отриману, але не використану субсидію доведеться повертати в травні. Скажіть, чи це правда?

Іван ДУДИКОВ.

Чернігів.

Така інформація є не зовсім коректною. Йдеться лише про повернення розміру нарахованої, але не використаної субсидії за результатами опалювального сезону. Це стосується комунальних послуг щодо: опалення, постачання та відведення води (і холодної, і гарячої).
Мається на увазі, що за результатами завершення опалювального сезону держава повертає собі ту частину субсидії, котрою ви так і не скористались. У вас особисто гроші не заберуть — кошти повернуть із рахунків у надавачів відповідних комунальних послуг (підприємств). Існує й пряма заборона на утворення заборгованості у людей внаслідок такого повернення коштів. Тобто йдеться не про те, щоб забирати сплачені вами кошти, які ще не були використані на оплату цих комунальних послуг.
Якщо ж є зекономлене опалення, то розмір переплати (у межах вартості 100 м3 газу або 150 кіловат електроенергії — залежно від опалення будинку) перерахують на особовий рахунок одержувача субсидії у банківській установі або виплатять через відділення поштового зв’язку «Укрпошта». Проте щоб отримати ці гроші, вам потрібно подати до 1 вересня кожного року заяву про це до органу, що призначив субсидію.
Тож ідеться про повернення отриманих і не використаних коштів від підприємств—надавачів таких комунальних послуг до держави.

Олег КОКОВІН.