У ТОВ «Українка Агро», що в Малинському районі Житомирщини, майже дві тисячі гектарів. Сіють кукурудзу, соняшник, озимі зернові — пшеницю, жито, тритикале, а також озимий ріпак. Є тут і новинка, про яку багато хто ще й не чув — озимий горох.
На його вирощування вийшли через те, що займаються не тільки рослинництвом, а й тваринництвом. А щоб мати успіх, потрібна високоякісна кормова база. Щоб досягти її, господарство співпрацює з Інститутом рільництва та овочівництва, що в місті Нові-Сад (Сербія). У них закуповують насіння бобових трав, зокрема конюшини й люцерни. Керівник підприємства Андрій Ріпенко нагадує, що горох — яра культура, яку в наших умовах неможливо вирощувати в зимових умовах. За низьких температур ця рослина просто гине. Але сербським селекціонерам вдалося вивести морозостійкий сорт гороху. Назва промовиста — НС Мороз.
Після того як сорт пройшов державну реєстрацію в Україні, сербські партнери запропонували взяти його для проби. Восени 2016 року планували відвести під цей сорт 150 гектарів. Та встигли засіяти лише 120 гектарів. Погодні умови значно погіршилися. Ґрунт був перезволожений, дуже похолодало. Довелося відкласти роботи на решті площ на весну. З цим жодних проблем не виникло: сорт — дворучка. Насіння, яке не потрапило в ґрунт восени, можна спокійно кинути в землю навесні.
Оптимальні строки сівби фактично збігаються зі строками висівання озимих зернових. За версією спеціалістів, найкращою фазою для входження в зиму є утворення трьох-п’яти трійчастих листків.
Озимий горох для агровиробників цікавий тим, що він раніше звільняє поле. Ця культура є добрим попередником для зернових культур та озимого ріпаку. Раніше обмолотили — краще підготувалися до їх сівби. Та й врожай його, на відміну від сої, кукурудзи та інших культур, можна реалізувати раніше.
У ТОВ «Українка Агро» озимий горох видав торік 37 центерів з гектара. На іншому полі, де ріс ярий горох, вийшло значно менше. Підвищенню врожайності озимого гороху сприяє те, що він ефективніше використовує весняну вологу, а розвиток рослин відбувається за помірних температурних умов, коли міжфазні періоди подовжуються. Звернули в господарстві увагу і на те, що при сівбі на кожен гектар озимого гороху пішло лише 200 кілограмів насіння, а ярого доводиться висівати 350—400 кілограмів. Просто в озимого насіння дрібніше, але його більше.
Звичайно ж, не може не цікавити, наскільки цей сорт морозостійкий. У господарстві склалося враження, що низькі температури він переносить краще, ніж озимий ячмінь. І майже рівняється з озимою пшеницею.
Минулої осені ситуація повторилася: через погодні умови не встигли досіяти 30 гектарів. Зробили це навесні. Буде ще одна можливість порівняти урожайність.

Оксана ЛУК’ЯНЕНКО.

Житомирська область.