Національна кампанія «Лікар для кожної сім’ї» триває. Уже два мільйони українців обрали своїх терапевтів, педіатрів чи сімейних лікарів. Це означає, що уже з липня кошти за їх обслуговування спрямовуватимуть у конкретні медзаклади. Водночас це не лише новий принцип оплати медичних послуг, а й культура взаємодії лікаря та пацієнта, сервісні вимоги до медзакладів. Як обрати цілителя для себе та своєї дитини?
Хто має підписати декларацію з педіатром?

* За дітей до 14 років декларацію з лікарем підписує один із батьків (присутність усієї родини необов’язкова). Тато або мама мають узяти з собою свої документи (паспорт, ІПН), свідоцтво про народження дитини і мобільний телефон. Якщо дитині вже виповнилося 14 років і вона отримала паспорт, то підписати декларацію з вибраним лікарем вона може самостійно.
До якого віку дитину обслуговує педіатр?
* До 18 років. У 18 треба буде підписати декларацію з сімейним лікарем або терапевтом.
Чи повинні дитина і батьки обслуговуватися в одному закладі чи в одного сімейного лікаря?
* Ні. І дорослі, і діти можуть обрати ті заклади і тих лікарів, у яких вони хочуть обслуговуватися. Вибір за вами. 
Чи приїжджатиме лікар на виклик до дитини додому?
* Так, виклик додому сімейного лікаря, терапевта та педіатра входить до переліку послуг, які надаються на первинній ланці. Педіатр чи сімейний лікар спершу поспілкується з пацієнтом телефоном і вирішить, чи справді треба їхати, чи достатньо буде консультації телефоном, чи пацієнт зможе сам приїхати до амбулаторії. Тобто виїзд лікаря додому залежить від стану хворого, а не від того, як далеко він живе.
Чи можна підписати декларації одразу з кількома лікарями?
* Ні, ви можете підписати декларацію лише з одним лікарем. Він має стати вашою довіреною особою у більшості питань щодо здоров’я. При укладанні декларації з новим лікарем попередня декларація анулюється автоматично.
Чи можна підписати декларацію з вузьким спеціалістом, якщо він має спеціальність терапевта або педіатра?
* Ні. Кампанія з вибору лікарів діє лише для фахівців первинної ланки, тому ви не можете підписати декларацію з вузьким спеціалістом. Обирайте лікаря серед тих фахівців, котрі працюють у галузі надання первинної допомоги: для дитини це педіатр або сімейних лікар; для дорослого — терапевт або сімейний лікар.
Чи обов’язково обирати саме дільничного лікаря?
* Ні. Ви можете обрати будь-якого лікаря, незалежно від вашої реєстрації чи місця проживання. Єдина причина, з якої лікар може відмовити вам у підписанні декларації, — якщо він уже має оптимальну кількість пацієнтів (для терапевта — 2000, для сімейного лікаря — 1800, для педіатра — 900). Тому не варто зволікати з вибором, адже хороші спеціалісти швидко наберуть собі пацієнтів. Ви можете обрати лікаря з іншого району чи навіть міста. Проте вам буде зручно, якщо він практикує поблизу вашого дому або місця роботи, адже до нього потрібно буде звертатись не лише по медичну допомогу, а й за довідками, направленням до інших спеціалістів тощо.
Чи можна буде без декларації потрапити до свого дільничного терапевта?
* Так, навіть без підписання декларації ви можете безплатно відвідувати лікаря, до якого ходили раніше. Проте рано чи пізно всім доведеться підписати декларації. Якщо вас влаштовує ваш нинішній лікар, підпишіть декларацію з ним.
Що робити, якщо мій лікар пішов у відпустку або на лікарняний?
* У такому разі адміністрація медзакладу визначить іншого фахівця, який у цей період його замінятиме.
Що робити, якщо поїхав до іншого міста і захворів?
* Звертайтеся по невідкладну допомогу до найближчого закладу з надання первинної медичної допомоги. Підписувати декларацію для одноразового звернення потреби немає.
Як записатися на прийом до мого лікаря?
* Особисто, телефоном, електронною поштою чи іншими доступними засобами. Якщо змінився номер телефону, адреса електронної пошти тощо — пацієнти мають бути проінформовані.
Чи має декларація строк дії?
* Декларація безстрокова. Вона діє доти, доки ви не вирішите укласти декларацію з іншим лікарем.

За матеріалами Міністерства охорони здоров’я України.