Стрімкий перехід від холодного березня до спекотного квітня загалом не вплинув на структуру ярих культур на Прикарпатті. Однак на тиждень довелося змістити терміни робіт. Аграрії Івано-Франківщини завершили сівбу пшениці на 7,5 тис. га, ячменю — на 19 тис., вівса — майже на 5 тис., гороху — на понад 3 тис. га, цукрових буряків — 790 га. Під соняшник відведено понад 25 тис. га, кукурудзу на зерно — трохи більш як 40 тис.
Як повідомив директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Іван Андріїшин, пізній березневий сніг пошкодив структуру ґрунту, він став грудкуватим. Тож аграрії змушені були іноді й двічі культивувати площі. Погодні умови спонукали до вироблення нестандартної стратегії, перегрупування техніки. Адже треба одночасно проводити й обробіток озимих: друге підживлення, боротьбу зі шкідниками, хворобами рослин та забур’яненістю.
Стопорить роботу аграріїв і законодавча вимога брати дозвіл на пересування великогабаритної техніки. Тут аби встигнути посіяти, а не їздити до відділів поліції.
У жорсткі рамки ставила й вітряна посушлива погода. Волога, що накопичилася від рясних осінніх опадів та снігових покривів, швидко випаровується. Загалом посів ярих культур проведено на 60% із запланованих на Прикарпатті площ.